Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  III pensionisambast võib teha püssirohutünni

  Kui tavaliselt on kolmanda samba lepinguks garanteeritud tulususega pensionikindlustusleping, mille juures on ka kindluskaitse surmajuhtumi ja õnnetusjuhtumi puhul, siis riskialdis inimestele on pakkuda märksa riskantsemaid pensionikindlustamise võimalusi.
  Kõige riskantsemaks võib pidada investeerimisriskiga pensionikindlustuslepingut, mille puhul võib end surma, töövõimetuste ja muude õnnetuste vastu ka kindlustamata jätta. Sel juhul sõltub pensionikoguja tulevane pensioniraha vaid sellest, kui hea fondi on ta suutnud välja valida. Taolist tulumaksuvaba riskantset pensionikindlustust koos teiste pensionikindlustustoodetega on saanud huvilised osta juba 1998. aasta sügisest saadik, mil jõustus pensionifondide seadus.
  Seesami Elukindlustuse turundusjuhi Magnus Luzkovi sõnul on investeerimisriskiga III samba pensionikindlustustoodete ostmine küllalt populaarne. Kindlustusseltsi kaudu on investoril võimalik valida viie erineva fondi vahel, mille hulgas on esindatud Kawe Riskiportfell, ABN Amro Ida-Euroopa fond, kui kolm Alfred Bergi fondi.
  Ühispanga Elukindlustuse marketingidirektor Aira Tammemäe ütles samas, et nende seltsis pole investeerimisriskiga III samba pensionikindlustustooted eriti popid. ?See eeldab investeerimisriski mõistmist. Inimeste arvates ei kata võimalik teenitav tulu investeerimisriski. Kuid samas see sobib inimestele, kes hajutavad riske,? möönis Tammemäe.
  Ühispanga Elukindluste kakaudu saab Tammemäe sõnul osta kõike SEB fonde, kuid popimad on eelkõige Ühispanga enda fondid. Fondide ajaloolisi tootlusi vaadates on see arusaadav. Ühispanga Kasvufondi viimase viie aasta keskmine aastatootlus on 38%, samas kui näiteks SEB internetisektori Wireless Communication fondiosak on kukkunud 2000. aasta kevadest, mil fond loodi, 1 eurolt 0,15 euroni.
  1. augustist 1998. kuni 1. oktoobrini 2001 kehtinud Pensionifondide seaduse kohaselt ei võinud vabatahtlikud pensionifondid aktsiatesse investeerida rohkem kui 40%. Seetõttu olid fondid enamalt jaolt ühtmoodi konservatiivsed. 1. oktoobrist 2001 jõustnud Kogumispensionifondide seadusega pole vabatahtlike pensionifondide puhul aga aktsiatesse investeerimise ülepiir paika pandud.
  Seetõttu on muutunud ka vabatahtlikud pensionifondid märgatavalt riskantsemaks.
  Näiteks LHV Täiendav Pensionifond püüab 2002. aasta veebruaris muutunud fonditingimuste kohaselt hoida fondijuht Tõnno Vähi sõnul aktsiate osakaalu fondis 75% juures. Aktsiate maksimaalselt lubatud määraks on aga 95%. Ühispanga Pensionifond Täiendav võib investeerida aktsiatesse kõik aga fondi varad. Sampo Pensionifond on hoidnud siiani konservatiivset joont, hoides aktsiate lubatud ülepiiri 50%-l.
  15. novembril käivituvad üle mitme aasta uued vabatahtlikud pensionifondid milleks on Hansa Pensionifond V2 ja V3. Viimatmainitu võib aktsiatesse investeerida kogu fondi vara.
  Hansa Investeerimisfondide juhatuse esimehe Mihkel Õimu teatel pole uusi vabatahtlike III samba fonde tulnud aastaid turul seetõttu, et valdavalt oli huviorbiidis teine sammas. Teisele samba mahtudele ei tohiks kolmas sammas ka enam järgi jõuda, arvas fondijuht.
  Õim ootab III samba fondide osas järgnevatel aastatel siiski kasvu, kuid massidesse see niipea jõuda ei tohiks, kuna inimeste arv, kes seda endale lubada saavad, on piiratud. Pensionijuht tõdes, et 15% brutopalgast, mida võib maksimaalselt tulumaksuvabalt III sambasse investeerida, jõuab kõrvale panna ehk 50.ndates eluaastates isik, kelle lapsed on tööle läinud ja laenud tagasi makstud. Tavaliselt võivad inimesed kõrvale panna 5-10% palgast.
  Pensionifondide kasvutempo teatud perioodil kiireneb, kuid Õim ei arva, et fondide maht elukindlustuse pensitoodetest mööda läheb. Samuti ei usu ta, et inimesed lähevad kõrgima riski peale ning muudavad Hansa Pesnionifondi V3 kõige populaaremaks Hansa vabatahtlikuks pensionifondiks. ?Pensionifondid jäävad eelkõige masstooteks inimestele, kes turgu eriti ei jälgi,? lisas ta.
 • Hetkel kuum
Dmitri Fefilov: mida rohkem edasi, seda ohtlikumaks läheb
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nike juht süüdistab kehvas innovatsioonis kaugtööd
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.