Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aaviksoo töökoha viis tema liigne enesekindlus

  Peep Aaviksoo on sirge seljaga lahkuja. Lahkus ta ju samamoodi Normastki nagu nüüd ASi EMT eesotsast. Tõsi, Normast lahkus ta niiöelda liigse läänemeelsuse tõttu, aga EMTst eelkõige vastuolude pärast Eesti Telekomi praeguste omanikega, kes on pärit Rootsist-Soomest.
  Äripäeva arvates sundis Aaviksood lahkuma EMT turuosa kaotus eelkõige Tele 2-le. Samuti võib Eesti Telekomi välismaalastest omanikel olla soov ühendada Telekomi kaks tütarfirmat, EMT ja Elion, mida aga tugevate isiksusomadustega Aaviksoo ei soodustanud.
  Ehkki suurima turuosaga, hakkab EMT oma selge turuliidri mainet kaotama. Klientide arvus lootis EMT saada 50st turuosa, sai aga 47. Kaks ülejäänud operaatorit, Radiolinja ja Tele 2, sõidavad EMT-le üha tugevamini sisse, aga omanikele see vaevalt et meeldib. Teleteenuste turg on sedavõrd kiiresti arenev, et väike turuosa kaotus täna võib lõppeda suure turuosa kaotusega juba homme. Seega on ka reageeringud järsemad kui mõnes teises sektoris.
  Aaviksoo kasuks räägib mobiilinduse ajalugu Eestis. Kui Eesti Mobiiltelefon alustas (kui üldse esimesed NMT mobiiltelefonid Eestis kasutusse tulid), polnud EMT-l konkurente. Tükk aega sai EMT areneda uhkes üksinduses, omada sajaprotsendilist turuosa. Kui aga ilmusid konkurendid, tuli paratamatult osa turgu neile loovutada. Uustulnukal on alati palju lihtsam napsata nt kümneprotsendiline turuosa, kui vanal tegijal tõsta oma turuosa 90 protsendilt tagasi sajale.
  Seega võidi Peep Aavik-soolt nõuda uute eelarvete tegemisel ja sihtide seadmisel kui just võimatut, siis üsna raskesti teostatavat. Ent kas hästi makstud suure firma juhilt saabki vähe nõuda? Omanikele jääb siin lõppkokkuvõttes õigus.
  Aaviksoo vastu räägib aga tavatelefoni areng pärast kontsessiooni lõppemist 2001. aastal. Ajalooline sündmus jõudis kätte ja tavatelefoni turg avanes... Mida aga ei järgnenud, need olid prognoositud vapustused. Eesti Telefon, nüüdne Elion, elas turu avanemise suhteliselt valutult ehk väikse turuosa kaotustega üle ja jätkab edukalt. Samas mõjusid EMT-le raske koormana järjestikused võrgukatkestused, mis võisid taas anda edu konkurentidele.
  Eesti Telekomi omanikud võisid eelistada seepärast Elioni juhti Valdo Kalmu. Kui Elioni ja EMT võimalikust ühinemisest rääkida, mis oleks iseenesest loogiline, siis olnuks Kalm kahtlemata favoriit. Samas pole mõlemad tütarfirmad just üleliia koostööd teinud.
  Samasugused struktuurimuudatused ja juhivahetused toimusid nt Hansapangas, kus Hansa Capitali juht Mart Tooming, soovides suuremat iseseisvust, loobus kindlameelselt muudest pakkumistest ja lahkus. Kreenholmist sunniti lahkuma Meelis Virkebau, kes ei tulnud toime kulude vähendamisega ja turgude laiendamisega; Urmas Klaas lahkus Postimehe peatoimetaja kohalt, kuna leht kaotas Tallinnas turuosa. Skandinaavia omanikud näitavad tõrksatele koha kätte.
  EMT on seni ennast positsioneerinud kui suhteliselt kõrgete tariifidega, aga see-eest hea teenusega firmat. Nähtavasti kipub sellest väheks jääma.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Vene teetootja teeskleb tootmist Lätis, eestlased müüvad ja kehitavad õlgu
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”