ÄP fototoimetus • 4. november 2003 kell 22:00

Aaviksoo töökoha viis tema liigne enesekindlus

Peep Aaviksoo on sirge seljaga lahkuja. Lahkus ta ju samamoodi Normastki nagu nüüd ASi EMT eesotsast. Tõsi, Normast lahkus ta niiöelda liigse läänemeelsuse tõttu, aga EMTst eelkõige vastuolude pärast Eesti Telekomi praeguste omanikega, kes on pärit Rootsist-Soomest.

Äripäeva arvates sundis Aaviksood lahkuma EMT turuosa kaotus eelkõige Tele 2-le. Samuti võib Eesti Telekomi välismaalastest omanikel olla soov ühendada Telekomi kaks tütarfirmat, EMT ja Elion, mida aga tugevate isiksusomadustega Aaviksoo ei soodustanud.

Ehkki suurima turuosaga, hakkab EMT oma selge turuliidri mainet kaotama. Klientide arvus lootis EMT saada 50st turuosa, sai aga 47. Kaks ülejäänud operaatorit, Radiolinja ja Tele 2, sõidavad EMT-le üha tugevamini sisse, aga omanikele see vaevalt et meeldib. Teleteenuste turg on sedavõrd kiiresti arenev, et väike turuosa kaotus täna võib lõppeda suure turuosa kaotusega juba homme. Seega on ka reageeringud järsemad kui mõnes teises sektoris.

Aaviksoo kasuks räägib mobiilinduse ajalugu Eestis. Kui Eesti Mobiiltelefon alustas (kui üldse esimesed NMT mobiiltelefonid Eestis kasutusse tulid), polnud EMT-l konkurente. Tükk aega sai EMT areneda uhkes üksinduses, omada sajaprotsendilist turuosa. Kui aga ilmusid konkurendid, tuli paratamatult osa turgu neile loovutada. Uustulnukal on alati palju lihtsam napsata nt kümneprotsendiline turuosa, kui vanal tegijal tõsta oma turuosa 90 protsendilt tagasi sajale.

Seega võidi Peep Aavik-soolt nõuda uute eelarvete tegemisel ja sihtide seadmisel kui just võimatut, siis üsna raskesti teostatavat. Ent kas hästi makstud suure firma juhilt saabki vähe nõuda? Omanikele jääb siin lõppkokkuvõttes õigus.

Aaviksoo vastu räägib aga tavatelefoni areng pärast kontsessiooni lõppemist 2001. aastal. Ajalooline sündmus jõudis kätte ja tavatelefoni turg avanes... Mida aga ei järgnenud, need olid prognoositud vapustused. Eesti Telefon, nüüdne Elion, elas turu avanemise suhteliselt valutult ehk väikse turuosa kaotustega üle ja jätkab edukalt. Samas mõjusid EMT-le raske koormana järjestikused võrgukatkestused, mis võisid taas anda edu konkurentidele.

Eesti Telekomi omanikud võisid eelistada seepärast Elioni juhti Valdo Kalmu. Kui Elioni ja EMT võimalikust ühinemisest rääkida, mis oleks iseenesest loogiline, siis olnuks Kalm kahtlemata favoriit. Samas pole mõlemad tütarfirmad just üleliia koostööd teinud.

Samasugused struktuurimuudatused ja juhivahetused toimusid nt Hansapangas, kus Hansa Capitali juht Mart Tooming, soovides suuremat iseseisvust, loobus kindlameelselt muudest pakkumistest ja lahkus. Kreenholmist sunniti lahkuma Meelis Virkebau, kes ei tulnud toime kulude vähendamisega ja turgude laiendamisega; Urmas Klaas lahkus Postimehe peatoimetaja kohalt, kuna leht kaotas Tallinnas turuosa. Skandinaavia omanikud näitavad tõrksatele koha kätte.

EMT on seni ennast positsioneerinud kui suhteliselt kõrgete tariifidega, aga see-eest hea teenusega firmat. Nähtavasti kipub sellest väheks jääma.

Autor: ÄP

Hetkel kuum