Ülo Toomsalu • 4. november 2003 kell 5:57

PM: Pensionärid nõuavad pensionireformi rahastamise lõpetamist sotsiaalmaksust

Pensionäride ühendus ähvardab meeleavaldustega, kui riik ei lõpeta kogumispensioni reformi kulude katmist sotsiaalmaksu arvel.

Üliedukalt kulgenud teise pensionisamba ehk kogumispensioni fondidega liitumine valmistab tõsist meelehärmi tänastele pensionäridele, kes annavad täna Riigikogule üle 22 000 allkirjaga protestikirja, sest riigi poolt pensionikogujate fondiarvetele makstav neli protsenti brutopalgast vähendab pensionikassa laekumisi, kirjutab Postimees.

Mullu liitus kogumispensioniga 207 000 inimest, mille tõttu vähenes sisuliselt pensionikassa ülejääk tänavu üheksa kuuga 385 miljoni krooni võrra ning aasta lõpuks suureneb see summa ligi 550 miljoni kroonini.

Arvestades tänast ligi 350 000-list pensionäride arvu, kaotavad pensionärid seetõttu võimalikust pensionitõusust 131 krooni kuus. Kuna tänavu liitus kogumispensioniga veel 144 000 inimest, siis järgmisel aastal suureneb teise pensionisamba tekitatav auk juba 800 miljoni kroonini.

«See on suur ülekohus,» leidis 25 000 pensionäri ühendava Eesti Pensionäride Ühenduse juht Sven Pärn. «Kui kehtestati 20protsendiline pensionimakse, siis lepiti kokku, et see on pensionäride raha, ning selle nimel me ka töötasime ning andsime nõusoleku oma palgast seda maha arvata.»

Rahandusministeeriumi nägemuse kohaselt peab riik tagama pensionide seadustekohase väljamaksmise ning pensionikassa ülejäägi kasutamine kogumispensionide augu katteks on lubatav.

Hetkel kuum