Ülo Toomsalu • 10. november 2003 kell 6:25

PM: Koolihoone üürnik küsib linnalt 32 miljonit krooni

Vanalinna Hariduskolleegiumi ruume enda omaks pidav erafirma Gals nõustuks kooli tegevuse takistamisest, kui Tallinn maksaks neile 32 miljonit krooni.

Galsi nõue linnale põhineb saamata jääval tulul, mida firma võiks koguda, kui ta ei loobuks aastani 2040. kestvast rendilepingust. Gals sai vanalinnas aadressidel Vene 13 ja 15 ning Pühavaimu 8 asuva hoonekompleksi 1990. aastal endale rendile hinnaga kolm krooni ruutmeeter, kirjutab Postimees.

«See pole mõeldav,» kommenteeris 32 miljoni krooni suuruse kompensatsiooni maksmise võimalust abilinnapea Margus Allikmaa. Ta lisas, et küsitav rahasumma on vastuvõetamatu igasugusele kainele loogikale.

Abilinnapea sõnul tuleb praegu ära oodata pooleliolev kohtuvaidlus Galsi ja linna vahel, mis peaks tooma selgust linna ja erafirma õigustesse. Sõltuvalt kohtuotsusest pidas Allikmaa võimalikuks nii seda, et linnal tuleb siiski Galsile kompensatsiooni majast lahkumise eest maksta, kui ka seda, et linn ei pea mingit hüvitist tasuma.

Galsi jurist Villem Ignatjev ütles Postimehele, et linn peab igal juhul kompensatsiooni maksma, kui tahab, et Gals rendilepingust loobuks. «Asi praegu seisab,» lisas ta. «Linna pakkumised on väga nigelad.»

Vanalinna Hariduskolleegiumi direktori asetäitja Katrin Raie ütles Postimehele, et esimese astme kohtus jäi Gals ka seekord peale, sest avalik huvi erafirma kasutuses oleva hoone osas ei leidnud kinnitust. Linn kaebas otsuse edasi ringkonnakohtusse, kus vaidlus esialgu pooleli.

Raie sõnul tähendab esimese astme kohtu otsus seda, et Galsil on õigus kogu hoonele ehk ka praegu 500 õpilasega hariduskolleegiumi käes olevatele ruumidele. Vaidlusalusest hoonekompleksist kasutab kool praegu ligi kaht kolmandikku.

Hetkel kuum