Peeter Raidla • 25. november 2003 kell 22:00

Advokaadibürood teenivad omanikele miljoneid

Eesti suurima advokaadibüroo Raidla ja Partnerid omanikud on viimase kolme aastaga teeninud dividendina üle 79 miljoni krooni. Büroo põhiomanikud Jüri Raidla, Sven Papp ja Raino Paron on seega selle aja sees teeninud igaüks enam kui 25 miljonit krooni. Üle 20 miljoni krooni on dividendidena teeninud ka nende üks konkurente Aare Tark.

Oma rikkalikust teenistusest ei soovi advokaadid üldjuhul kõnelda. Küsimusele, kuhu ta oma teenitud miljonid on investeerinud, vastab üks miljonäradvokaat otsesõnu: ?Miks ma peaksin sellest rääkima.?

Oma eelmise aasta kasumiga 45,9 miljonit krooni suutis Raidla ja Partnerid lüüa näiteks börsil noteeritud Tallinna Kaubamaja, kelle kasum oli täpselt 45 miljonit krooni. Kusjuures nende kahe võrreldava äriühingu käibed olid vastavalt 70 ja 1500 miljonit krooni.

Suurima kasumiga tegutsevad enamasti need advokaadibürood, kelle klientidest moodustavad kaaluka osa ? tihtipeale kuni 40 protsenti ? väliskliendid. Just tänu neile on saavutatud ka kadestamisväärne rentaablus.

?Näiteks eelmisel aastal töötas meil ligi 10 inimest täisajaga pea kuus kuud ühe tehingu ettevalmistamisel ning korraldamisel. Suured tehingud on tohutult töömahukad ning suured mahud tagavad ka vastava majandustulemuse,? ütleb Sven Papp.

Kõik allolevates tabelites kajastatud kaheksa advokaadibürood mahuksid esmaspäeval ilmunud Äripäeva TOP 100 rentaabluse edetabelis esimese viiekümne ettevõtte hulka. Raidla ja Partnerid oleks aga suveräänsel teisel kohal ? talle suudab rentaabluselt konkurentsi pakkuda vaid juba aastaid Eesti efektiivseimaks rahamasinaks peetud kütusefirma AS Pakterminal (rentaablused vastavalt 65 ja 70 protsenti). Üldjuhul aga võistlevad suuremad advokaadibürood selles arvestuses Hansapangaga, kelle rentaablus oli 2002. aastal veidi üle 24 protsendi.

Eesti advokaadibüroode teenustasude määrad on laias laastus suhteliselt võrdsed. Justiitsministeeriumi korraldatud riigile õigusabi osutamise avalikul konkursil kvalifitseerunud pakkujate nimekirjast ilmneb, et Tallinna vandeadvokaatide tunnitasu kõigub kuskil 1500 ja 2200 krooni vahel, ehkki on ka 1000 ja 1100 krooni eest töötavaid advokaate. Mujal Eestis tegutsevate vandeadvokaatide tasumäärad jäävad enamasti viimati mainitud raamidesse.

Vaatamata üsna teravale konkurentsile turul on suhted advokaatide vahel kollegiaalsed. Teisiti see vist ei saagi olla, sest oleks ju üsna mõeldamatu, et näiteks kohtus tülisolevaid vastaspooli esindades lähevad ka advokaadid omavahel tülli. ?Kutse-eetika küsimustes on advokatuuril üsna ranged sisereeglid,? tõdeb Sven Papp.

Hetkel kuum