Ülo Toomsalu • 10. detsember 2003 kell 5:40

EPL: ?Aasta skandaali? peategelaste tiitli pälvisid Riigikogu liikmed

Eesti tänavune ?aasta skandaal? on rahva arvates arutelu Riigikogu liikmete ametihüvede üle ja hüvitise kasutamine autoliisingu eest tasumiseks.

Eesti Päevalehe tellitud küsitluse kohaselt pidas Riigikogu liikmete ametihüvede skandaali pidas kõige olulisemaks 31 protsenti vastanutest. Järgnesid 25 protsendiga Concordia ülikooli pankrot ja selle rektori rahalised kuritarvitused ülikooli juhtimisel ning kolmandana rahandusminister Tõnis Paltsu süüdistamine maksudemaksmisest kõrvalehoidmises.

?Tulemustest nähtub, et eriti sallimatud on Eesti elanikud igasuguse ühise või võõra vara kuritarvituste suhtes ning mõistavad hukka maksukohustustest kõrvalehiilimise,? ütles skandaaliuuringuga ligi 1000 inimest küsitlenud uuringufirma Faktum sotsioloog Juhan Kivirähk.

Meediaprofessor Marju Lauristini sõnul on ühiskonna tähelepanu avaliku elu tegelaste käitumisele suurendanud Res Publica lubatud uue poliitika nulltolerantsi loosung, mis lubas senisega võrreldes eetilisemat käitumist. Samas polnud ?uued poliitikud? valmis avalikkuse tähelepanuks. ?Seda näitas skandaalide osaliste valulik reageering, et ühiskonnas on palju olulisemaid asju kui näiteks riigikogulaste autoliisingud,? ütles ta.

Hetkel kuum