18. detsember 2003 kell 22:00

Jõulubarokk

Neist Heinrich Schütz (1585?1672) on tunnistatud 17. sajandi Saksamaa suurimaks heliloojaks, samuti sai temast esimene rahvusvaheliselt tuntud saksa helilooja.

Arvatakse, et Schütz oli esimene helilooja, kes kajastas kogu Kristuse sünniloo muusikas. Oletatavasti esimene Saksa oratoorium valmis heliloojal umbes 75 aasta vanuses, kui ta oli Dresdeni õukonna kapellist pensionile lubatud. Käsikiri leiti alles 1908. aastal.

Marc-Antoine Charpentier (1643?1704) on vahepeal unustusse vajunud prantsuse helilooja, Louis XIV poja, dofääni õuemuusik, kelle 300. surma-aastapäevale pühendatud muusikaüritusi toimub eeloleval aastal mitmel pool maailmas. Charpentier? taasavastamine on toonud kuulajani isikupärase stiiliga muusika, milles kostub itaalia muusika tundlikkust, Prantsuse õukonna toredust, lisaks teatri hiilgust ja erakiriku intiimsust. Ka tema ?Jeesuse sünnilugu? on loodud vaga krahvinna de Guise?i isikliku kabeli muusikute jaoks.

Sügishooajal peamiselt laias maailmas gastroleerinud Eesti Filharmoonia kammerkoor esineb jõulukontserdil koos projektorkestriga soome, läti ja eesti barokkmuusikuist. Solistid on koori enda ridadest. Dirigeerib tunnustatud vanamuusika interpreet Paul Hillier.

Autor: Kersti Inno

Hetkel kuum