Merike Lees • 18. detsember 2003 kell 22:00

Venemaa viimane võimalus

Euroopa Liidu kolmandate osapooltega lepingutes sätestatu laieneb automaatselt ka uutele liikmesriikidele ning Venemaa peab täitma Eesti suhtes ELiga kümme aastat tagasi sõlmitud partnerlus- ja koostöölepingut.

Sellega koos kaotab Venemaa ühe olulise majandusliku hoova Eesti mõjutamisel ja oma siinsetele Vene kodanikest rahvuskaaslastele poliitiliste õiguste nõutamisel. Seetõttu ei taha idanaaber nii kergesti uutel alustel põhinevaid suhteid tunnustada ja üritab nüüd läbirääkimiste käigus erandeid saavutada. Et tollide osas kaubelda ei saa, tunnistab ka Venemaa, küll aga näevad nad võimalust kaubelda tollide kaotamise tähtaja üle.

Iseenesest ei peaks ka siin olema läbirääkimiste teemat ning Euroopa Komisjoni esindajad seda ka kinnitavad, mistõttu võib Venemaa püüet topelttollide kaotamise tähtajas tingida, pidada viimasest võimalusest kinni haaramiseks. Sest nagu Komisjoni kaubandusvoliniku pressiesindaja Arancha Gonzalez väitis, tuleb Venemaal unustada mõiste Eesti ning asendada see Euroopa Liiduga, mis tähendab, et kaubavahetusküsimustes tuleb suhelda Euroopa Komisjoniga.

Hetkel kuum