Põllumeeste Liit ei ole rahvaliitlaste ühendus

Jaan Sõrra 27. jaanuar 2004, 00:00

Siiras tänu Äripäeva ajakirjanikule Väinu Rozentalile, et ta reedeses lehes Tartumaa Põllumeeste Liidule tasuta head reklaami tegi. Mis uudis oleks see, et teistes maakondades pole 80% põllumehi üldse erialaliitude liikmed ? uudis on see, et Tartumaal on tõesti veel üks suurem põllumajandustootja, kes pole liiduga ühinenud.

Meie liidu juhatuse koosolek oli juhuslikult artikli ilmumise päeval ja loo ühislugemine kiskus kõigi näo muigele. Vaatasime ka liidu ruumides ringi, kas kuskilt paistab karvane Rahvaliidu käepikendus, kuid mida polnud, seda polnud. Kohe tegime kiire rehnuti: liidul on 345 liiget, nendest kuulub erakondadesse 65 ? ja rahvaliitlasi on tõesti tervelt 41 (mõõdukaid 7, põllumeeste kogu liikmeid 5, keskerakondlasi 4, isamaaliitlasi 3, reformikaid ja respublikaane 2 ja on isegi üks sotsiaaldemokraat). Muiged muiatud, läksime tõsise töö juurde, mille käigus tekkisid küsimused ? kas kirjatükis on ikka järgitud head ajakirjandustava?

Kui ajakirjanik oleks teada andnud, et põllumees, kes peab Tartumaa Põllumeeste Liitu Rahvaliidu käepikenduseks, ise Isamaaliitu kuulub, võiks ju mõni ärksam lugeja mõelda ? äkki on isamaaliitlasel kurb meel, et väidetav käepikendus ei lõpe isamaaliste poiste erakonnas?

Kahjuks on see asjatu lootus, sest põllumeeste maakonnaliit pole poliitiline organisatsioon. Tegeleme ainult maaharijate huvide kaitse ja esindamisega. Tartu liidus toimib ka tõhus majandustegevus, vahendame oma liikmetele umbes 3 miljoni krooni eest põllumajanduslikke sisendeid, kuid me ei ole siiski põhitegevuselt äriorganisatsioon ega saa kahjuks härra Avi kaera mahamüümisel aidata... Kuid ega me siis tubli põllumeest Madis Avi pole üksiku hundina uluma jätnud ? kui toimuvad infoüritused, oleme ikka ka teda kutsunud. Sellel aastal koguti ikaldustoetuse avaldusi läbi põllumeeste maakonnaliitude ja saatsime Madiselegi taotlusblanketi koju. Pole vist vajadust põhjendada erialaliitude vajalikkust ? Tartumaal on sellest aru saadud, sest suurem enamus põllumeestest kuulub liidu ridadesse. Loodan siiralt, et ka teiste maakondade põllumehed sarnaselt toimivad. Maaharijaid on Eestis ainult 5% elanikkonnast. Nad toidavad küll ära kogu Eesti rahva, kuid kuuluvad siiani erinevatesse liitudesse.

Põllumeeste esindusorganisatsioonide osatähtsus kindlasti tõuseb, et aidata põllumehel läbi murda eurobürokraatiast. Sama tähtis on ka Eestis survegrupina toimimine ? täna kisub põllumehe silma märjaks mõnede koalitsioonierakondade mõistmatus ikaldustoetuse maksmise hädavajalikkusest.

Et paljud põllumehed kuuluvad just Rahvaliitu, peaks teised Eesti erakonnad mõtlema panema, kas nad on piisavalt meie põllumehe ja maainimese eest hea seisnud. Käisin hiljuti külas Saksamaal Mecklenburg-Vorpommeni maakonna põllumeestel. Saksamaa kolleegid ütlesid, et nende liikmetest on parteistunud üle 50%, kuid hääl antakse ikka selle partei poolt, kes on kõige põllumeestesõbralikum. Järele mõeldes on sarnane käitumine ka meie põllumeestel tulevikus ainuvõimalik.

Lugupeetud tubli põllumees Madis Avi! Tartumaa Põllumeeste Liidu uksed on sulle ja kõigile teistele põllumeestele, kes meie liitu veel ei kuulu, lahkesti avatud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing