Ülo Toomsalu • 11. märts 2004 kell 6:03

PM: Ojuland läbis Strasbourg'is suursaadikute ristküsitluse

Välisminister Kristiina Ojuland läbis eile 45 suursaadikust koosneva ELi ministrite asemike komitee küsitlusvooru ja tutvustas oma programmi.

«Hea uudis on, et olen endiselt elus,» kinnitas eile õhtul ainsa naise ja idaeurooplasena Euroopa Nõukogu (EN) peasekretäri kohale pürgiv Ojuland, kes esitles veerand tunni jooksul inglise ja prantsuse keeles oma reformikavu ja vastas seejärel 45 minuti vältel küsimustele, kirjutab Postimees.

Sama tegid ka tema vastaskandidaadid ? ENi praegune peasekretär austerlane Walter Schwimmer ja assamblee sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juht britt Terry Davis.

Vastavalt ENi reeglistikule on kõik kohtumisel räägitu konfidentsiaalne ja seetõttu ei saanud Ojuland Postimehele avaldada, mida temalt küsiti ja millised olid vastused.

Küll aga sai minister tutvustada oma valimisplatvormi, milles ta tahab suurendada ENi osa võitluses inimõiguste rikkumise vastu, kasutades kõiki ENi võimalusi inimkaubanduse, korruptsiooni, rahapesu ja organiseeritud kuritegevuse vastu ning migratsiooniprobleemide lahendamisel.

Ojuland tahab muuta ENi aparaati efektiivsemaks ja vähendada koosseise, et kulusid kokku hoida. Siinkohal tahab välisminister rakendada ka Eesti kogemust infotehnoloogia ja e-riigi asjaajamise sisseseadmise alal.

Postimehe allikad hindasid Ojulandi ?ansse valituks saada vähemalt sama headeks kui on tema konkurentidel. Eesti välisministri heade külgedena on nimetatud noorust, reformimeelsust, pikaajalist kogemust ENi struktuurides töötamisel, samuti kuulumist naissoo hulka. Senise 11 ENi peasekretäri hulgas olnud vaid üks naine.

Ojuland jätkab oma kampaaniat ENi liikmesriike külastades. Aprillis seisab ministril ees «ülekuulamine» Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees.

Hetkel kuum