Kaasa meeskond uute plaanide väljatöötamisse

Ain Kuusik 26. aprill 2004, 00:00

Nii nagu ei ole olemas ideaalset mudelit ja ainuõiget lahendust, tuleb ka nendes situatsioonides arvestada olukorra unikaalsust. Mõistagi on mõlemal puhul omad head ja vead, siin saabki määravaks juhi oskus olukorda muuta.

Sõltumata uuest või vanast mudelist peab iga juht suutma mõista meeskonna üksikute liikmete ja terve grupi vajadusi, hindama nende võimeid, analüüsima, märkama muudatusi ning olukorrale loovalt lähenema.

Iga meeskonna käivitamisel on omad võtmetoimingud, juhi antud lubadused ning moraalne kohustus inimeste ees kehtivad aga igas meeskonnas. Peites end kabinetti, vilksatades koridoris ja suheldes vaid elektronposti või faksi teel, jäävad tulemused meeskonnas saavutamata. Senine areng uues ettevõttes võis olla pidurdunud üksnes eelkäija saamatuse, mitte meeskonna võimetuse tõttu.

Pole saladus, et esmase kontakti ehk ?terega? loome me endast pildi, mis vastaspoolele meist pikaks ajaks püsima jääb.

Sõltumata sellest, kas juht loob uut meeskonda (väljavahetamine ei toimu kunagi sajaprotsendiliselt) või jätkab vanaga, ootavad teda ees tegevused, mille õnnestumisest sõltub tulevikus loodetava edu saavutamine:
- tutvu inimestega ja tutvusta ennast, kuula, mida inimesed ise oma tänasest tööst ja tulevikust arvavad, mis oli töötajate meelest enne head või halba, mida nemad muudaksid;
- kaardista meeskonnaliik mete tegevused, vastutus, panus. Kaasa meeskonda uute plaanide väljatöötamisel ja küsi ka nende tähelepanekuid (ka siis, kui sul on olemas oma kindel nägemus, tasub kaaluda erinevaid mõtteid);
- tutvu firmakultuuriga;
- näita, et oled inimene, kellel on soov koos meeskonnaga edasi minna, võita ja vajadusel ka ennast muuta;
- ära asu kohe otsima sõpru/usaldusisikuid;
- ära arvusta eelmist juhti ning ära püüa kõike muuta;
- võta üle kõik, mis hea, ja asju, mis esmapilgul tunduvad ebasobivad, ära asu kohe radikaalselt muutma;
- muudatuste sisseviimisel ära viida aega, samas võivad tormamisel olla halvad tagajärjed. Ajal on võime ka meid paika loksutada, st kasuta ära uudsust ja seda, mida seesolijad enam ei näe, aasta pärast oled sisse elanud ja kipud üle võtma ka asju, mida alguses kindlasti muuta plaanisid.

Kindlasti on kasuks ka teadmine, et uus luud ei pea tingimata platsi puhtaks lööma. Juhil peavad olema oma põhimõtted, mida ta meeskonnale tutvustab ja ellu viib, millele alati kindlaks jääb.

Meeskond hindab kindlate põhimõtetega juhti ka siis, kui nad alati kõigega nõus ei ole. Kindlad põhimõtted on juhile sama mis meremehele kompass.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:40

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing