Alvar Jõgeva • 4. mai 2004 kell 12:52

Börsikommentaar: Hansapanga majandustulemus ergutas börsi

Tänane päev börsil algas positiivsetes toonides, kuna suurima turuväärtusega ettevõte üllatas positiivsete majandustulemustega. Mõistagi on juttu Hansapangast.

Veel eile andis pank välja negatiivse uudise, et Andres Liinat vabastatakse ametist. Sellise teate avaldamise järel oleks arvanud, et tulemus tuleb pigem halb kui hea.

Hansapanga kasum tuli aga üle ootuste tugev ja investorid võtsid tulemused hästi vastu. Päeva alguses üle 5 protsendisest plussist jäi küll börsi sulgemisel vähe alles, kuid siiski fikseeriti 2,03 protsendine tõus.

Positiivne oli just areng Lätis, kus puhaskasumkasum enam kui kahekordistus. Hansapanga puhul ongi oluline jälgida kasumi teenimise keskpunkti, veel 2003. aastal moodustas puhaskasum Eestis 70% kogutulemist. Samas on juhtival finantsgrupil Eestis vaid kolmandik klientidest. Kuna Läti ja Leedu majanduskasv on kiirem ja pangandus areneb tempokamalt siis ootaks suuremat lõunanaabrite panust. Ühe kvartali põhjal on vara veel kaugeleulatuvaid järeldusi teha, kuid kasumikasv Lätis oli muljetavaldav.

Võrreldes esmaspäevaga, kui Tallinna börsile ei saabunud kauaoodatud rahalaeva, näidati täna vähemalt korralikku käivet. Traditsiooniliselt kaubeldi kõige enam Hansapanga aktsiatega, kindlasti aitas sellele kaasa ka majandustulemuste avaldamine, mis tekitas investorites elevust. Suuremaid käibeid on oodata ilmselt peale fondiemissiooni lõpuleviimist, kui investorite kontole jõuab iga praeguse aktsia kohta täiendavalt kolm aktsiat.

Kui keegi küsiks minu käest, kuhu investeerida oma raha Tallinna börsil viieks aastaks, siis vastaksin, et osta Hansapanga aktsiaid. Iga investeeringuga kaasneb loomulikult ka risk, kuid pikas perspektiivis ei näe ma suuri probleeme pangal, küll aga võib olulise löögi anda majanduskeskkond. Samas ei julge prognoosida, kuna võiks Balti riikides majanduse kasvutempo oluliselt aeglustuda, praegu näib olukord pigem vastupidi, just liitusime kauaoodatud Euroopa Liiduga, mis peaks veelgi majandust elavdama.

Hetkel kuum