Tõnis Arnover • 7. mai 2004 kell 10:40

Financial Times: Nokia kõrgaeg võib olla möödas

Briti ärileht Financial Times arutleb täna põhjalikult selle üle, kas Soome Nokia kontsern suudab oma positsiooni mobiiltelefoniturul hoida või mitte.

Nokia plussidena nimetab leht logistikat, suurust, kaubamärki ja suuri arenduskulusid.

Kuhjuvate probleemidena mainib aga seda, et Nokia pole suutnud konkurentidega sammu pidada uusimate ja keerulisimate telefonide väljatoomisel. Samuti on Nokial järjest raskem säilida oma kõrgeid piirkasumeid, kui Samsung, Sony Ericsson ja Siemens lisavad uusi tooteid kõigis hinnaklassides, mis süvendab hinnakonkurentsi.

Briti analüütikute arvates pole Nokial kerge võistelda ka uue, 3G põlvkonna telefonide alal, kuna Jaapani ja Lõuna-Korea firmadel on selles vallas kaheaastane edumaa. Oma mõju avaldab seegi, et Euroopa suurimaid operaatoreid Vodafone on valinud oma Euroopa 3G võrgu jaoks Samsungi ja Sony Ericssoni telefonid.

Leht ennustab, et kui Nokia ei suuda aasta lõpuks oma turuosa langust peatada, siis on firma parimad päevad möödas.

Hetkel kuum