ÄP fototoimetus • 3. juuni 2004 kell 22:00

Rahandusministeerium: riigieelarve täitumist pidurdas Euroopa Liit

Mais laekus riigieelarvesse 2,897 miljardit krooni ehk 6,1% protsenti aastaks kavandatust, mida on ligi 2 protsenti mullusest vähem.

2003. a mais laekus eelarvesse 2,891 mld krooni. Tänavune riigieelarve prognoos on 47,6 mld krooni, mullu oli see 39,6 mld krooni.

Rahandusministeeriumi riigi rahanduse talituse juhataja kt Katrin Lasn selgitas laekumise tempo seiskumist, et kui kuni Euroopa Liiduga ühinemiseni maksti liikmesriikidest imporditavatelt kaupadelt käibemaks piiril, siis alates ühinemisest ei maksta piiril käibemaksu, kui kaubad liiguvad Euroopa Liidu siseselt.

Nendele kaupadele kohane maksusumma deklareeritakse vastava perioodi käibedeklaratsioonil. Sellise muudatuse tõttu tekib käibemaksulaekumistes kuni kahekuuline nihe. Kui 2003. aasta mais laekus käibemaksu 902 mln krooni, siis tänavu mais laekus esialgsetel andmetel kõigest 97 mln krooni käibemaksu.

Juunikuust alates ootame laekumise paranemist, märkis Lasn.

Autor: ÄP

Hetkel kuum