Raivo Sormunen • 6. oktoober 2004 kell 22:00

Spekulandid tõstavad vase hinda

Hirm, et vase laovarud hakkavad kahanema, ja ennustused, et vasenõudlus võib ületada tootmismahte, tõstis vase hinna eile Londoni metallibörsil viimase üheksa aasta kõrgeima taseme vahetusse lähedusse, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Bloomsbury Minerals Economicsi teisipäeval avaldatud raporti kohaselt võib vasedefitsiit ulatuda maailmas 950 000 tonnini. Metalli puudujääk erutab riskifonde, mis Barclays Capitali andmeil annavad ligikaudu 50% Londoni metallibörsi käibest.

?Selle taga on riskifondide huvi. Nafta ja toorained liiguvad koos üles,? ütles Triland Metalsi maakler Roy Carson.

Vase jaanuarikuu lepingute hind tõusis eile keskpäeval 3028 dollarini tonni kohta ehk 1,6%, olles 1. märtsil püstitatud viimase üheksa aasta rekordtasemest kõigest 2 dollarit madalamal tasemel.

Ka New Yorgi kaubabörsi Comexi-nimelises divisjonis on riskifondid ostnud vaske. Commodity Futures Trading Commissioni andmeil olid spekulandid tõstnud 28. septembriks panuseid vase hinna edasise tõusu peale 23% võrra.

Investorite suurem huvi metallide ja nafta ostmise vastu on tingutud sellest, et need pakuvad paremat tootlust kui aktsiad ja võlakirjad. Kui USA aktsiaturu Standard & Poor?s 500 indeksi koosseisu kuuluvad aktsiad on sel aastal pakkunud keskmiselt 2% hinnatõusu, siis vase hind on sama ajaga tõusnud 31% ja nafta hind koguni 57%.

Ka ülejäänud metallide hinnad kerkisid eile Londoni metallibörsil.

Hetkel kuum