• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Altkäemaks registriametnikule

  Äripäeva ehk kuulsusrikkaim lugu pajatab sellest, kuidas ajakirjanik Peep Sooman andis äriregistri ametnikule Annikale 1500 krooni altkäemaksu. Tegemist oli ajakirjandusliku eksperimendiga. Idee sündis elust enesest, sest toona, 1999. aasta sügisel, oli altkäemaks seal igapäevane nähtus. Küsimus oli ainult, kellele seda pakkuda.
  Et asi paistaks tõepärane, ostis Peep ühe riiulifirma ja läks siis registrisse osakapitali suurendama. Paberite vormistamise aeglus oli toona üldtuntud. Aega kulus vähemalt kuu. Samahästi oli teada, et kui maksta, liiguvad asjad just nii kiiresti kui vaja. Peep läkski kohale, leidis "õige" ametniku, rääkis ära oma soovi ning talle pakutigi võimalust asja kiiresti korda ajada. Raha võttis vastu nooruke sekretär Annika Jürgenson.
  Sooman kirjeldas värvikalt, kuidas ta registriametnikuga suhtles ja mismoodi Tallinnas Kaarli kiriku taga pargipingil raha omanikku vahetas. Toimingu pildistas üles Äripäeva fotograaf. Kui Peep läks tellitud teenust kätte saama, rääkis ta ühtlasi ära, et tegu on ajakirjandusliku eksperimendiga. Sellest hetkest registrisekretär temaga enam ei suhelnud.
  Ootuspäraselt lasti pistist võtnud ametnik töölt lahti. Justiitsministeerium alustas toimunud suhtes ulatuslikku juurdlust. Artikli autorile valmistas esialgu närvipinget asjaolu, et juhtunu suhtes algatati kriminaalmenetlus. Ajakirjanikul kohtuni siiski asi ei läinud, küll anti kohtusse pistist andnud ametnik. Ta sai 8 kuud tingimisi aastase katseajaga.
  Peep Sooman sai Bonnieri ajakirjandusauhinna näol kõrge tunnustuse. Praegu töötab Peep kinnisvarafirma Pindi Kinnisvara juhina.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Estraveli omanik: eelmine kriis oli võrreldes praegusega lasteaed
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.