Altkäemaks registriametnikule

Inno Tähismaa 08. oktoober 2004, 00:00

Äripäeva ehk kuulsusrikkaim lugu pajatab sellest, kuidas ajakirjanik Peep Sooman andis äriregistri ametnikule Annikale 1500 krooni altkäemaksu. Tegemist oli ajakirjandusliku eksperimendiga. Idee sündis elust enesest, sest toona, 1999. aasta sügisel, oli altkäemaks seal igapäevane nähtus. Küsimus oli ainult, kellele seda pakkuda.

Et asi paistaks tõepärane, ostis Peep ühe riiulifirma ja läks siis registrisse osakapitali suurendama. Paberite vormistamise aeglus oli toona üldtuntud. Aega kulus vähemalt kuu. Samahästi oli teada, et kui maksta, liiguvad asjad just nii kiiresti kui vaja. Peep läkski kohale, leidis "õige" ametniku, rääkis ära oma soovi ning talle pakutigi võimalust asja kiiresti korda ajada. Raha võttis vastu nooruke sekretär Annika Jürgenson.

Sooman kirjeldas värvikalt, kuidas ta registriametnikuga suhtles ja mismoodi Tallinnas Kaarli kiriku taga pargipingil raha omanikku vahetas. Toimingu pildistas üles Äripäeva fotograaf. Kui Peep läks tellitud teenust kätte saama, rääkis ta ühtlasi ära, et tegu on ajakirjandusliku eksperimendiga. Sellest hetkest registrisekretär temaga enam ei suhelnud.

Ootuspäraselt lasti pistist võtnud ametnik töölt lahti. Justiitsministeerium alustas toimunud suhtes ulatuslikku juurdlust. Artikli autorile valmistas esialgu närvipinget asjaolu, et juhtunu suhtes algatati kriminaalmenetlus. Ajakirjanikul kohtuni siiski asi ei läinud, küll anti kohtusse pistist andnud ametnik. Ta sai 8 kuud tingimisi aastase katseajaga.

Peep Sooman sai Bonnieri ajakirjandusauhinna näol kõrge tunnustuse. Praegu töötab Peep kinnisvarafirma Pindi Kinnisvara juhina.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:46

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing