Alkoholi reklaami keeld toob kohtuskäigu Euroopa tasandil

05. november 2004, 16:57

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ennustab kohtuvaidlusi Euroopa tasandil, kui Eesti kehtestab alkoholi reklaamile täieliku keelu.

Kaubandus-Tööstuskoda teatas, et on otsustavalt vastu sotsiaalministeeriumi plaanile kehtestada Eestis täielik alkoholi reklaami keeld, kuna see on vastuolus Euroopa Liidu õigusega.

Alkoholi reklaami täieliku keelustamise korral tulevad kohtuvaidlused Euroopa tasandil, selgitab Kaubandus-Tööstuskoja juriidilise osakonna juhataja Reet Teder. Euroopa Kohus on leidnud, et mingi tootegrupi reklaami täielik keelustamine ühes liikmesriigis piirab kaupade vaba liikumist ja teenuste osutamise vabadust liikmesriikide vahel ning paneb teiste liikmesriikide tootjad kohalike tootjatega võrreldes halvemasse olukorda.

Reklaami eesmärgiks on lisaks läbimüügi suurendamisele anda tarbijatele vajalikku teavet toote kohta, mille reklaami täielik keelustamine lõpetab. Kuna alkoholi müük on lubatud, siis totaalne alkoholi reklaami keeld suunaks tarbijat eelistama vaid tuntud marke ja odavamat hinda, mitte ei lõpetaks alkoholi tarbimist.

Kaubanduskoda nõustub, et alkoholi tarbimine ühiskonnas ja eriti noorte hulgas on murettekitavalt suur, kuid reklaami täielik keelustamine ei lahenda seda. ?Näiteks tubakatoodete reklaam keelustati Eestis täielikult alates 1998. aastast, kuid vaatamata sellele kasvab statistika põhjal jätkuvalt noorte hulgas suitsetajate arv,? kinnitab Urmas Männa, Kaubanduskoja esindaja reklaamiseaduse töögrupis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing