Piimatööstus tõusuteel, kalatööstus languses

23. november 2004, 10:54

Majandus- ja kommunikatsionniministeeriumi teatel on tootmismahud piimatööstuses püsinud jätkuvalt kõrged.

Võrreldes eelmise aasta oktoobriga oli tootmismahtude kasva tänavu samas kuus 9% tänu nii müügimahtude suurenemisele välisturgudel kui siseturu nõudluse kasvule.

Veerandi võrra kasvas jookide tootmine, mida on toetanud suurenenud väliskülastajate vood ning ekspordi kasv. Kalatööstuses jätkus madalseis (tootmismaht oli üle 40% madalam kui aasta tagasi), mis sai alguse vabakaubanduslepingu lõpetamisel Ukrainaga. Samas on vähenenud ka kalatööstuste müük siseturule.

Tänu ekspordi suurenemisele näitasid kiiret kasvu elektrimasinate- ja aparaatide tootjad (tööpäevade arvuga korrigeeritud kasv 50%) ning sideseadmete tootjad (60%). Antud sektorite käekäiku on toetanud nõudluse kasv infotehnoloogia toodete järele maailmas. Suurenenud ekspordimahtude tõttu on kasvanud ka masinate ja seadmete ning metallitoodete tootmismahud, tööpäevade arvuga korrigeeritult vastavalt 9% ja 10% võrreldes 2003. aasta oktoobriga. Tagasilöök ekspordi osas ning sellest tingitud tootmismahtude langus leidis aga aset keemiatööstuses (-12%) ning kummi- ja plastitootmises (-16%).

Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud ettevõtjate ootuste kohaselt võib aasta viimastel kuudel tootmismahtude kasv aeglustuda. Ettevõtjate prognoosid olid oktoobris veidi pessimistlikumad kui varasematel aastatel samal ajal, seda nii tootmismahtude kui tööjõu vajaduse osas.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing