Sirje Rank • 2. detsember 2004 kell 22:00

Läti uus valitsus tahab müüa mitu suurfirmat

Firmad, milles riigi osalus müüki läheb, on sel nädalal sõlmitud koalitsioonilepingu järgi Ventspils Nafta, lennukompanii airBaltic, telekommunikatsioonifirma Lattelekom ning mobiilside firma LMT, vahendas Bloomberg.

Viimane on hea uudis TeliaSonerale, mis omab 49 protsenti Lattelekomist ning 60 protsenti LMTst ning on korduvalt avaldanud soovi osalust suurendada. Ametist lahkuv Indulis Emsise valitsus ei olnud valmis riigile kuuluvaid aktsiaid müüma.

Läti riigile kuulub ka 38,6protsendiline osalus Ventspils Naftas. Läinud kuul tegid selle aktsiad järsu hüppe, kui levisid spekulatsioonid, et Vene firma on omandamas osalust. See kindlustaks ühtlasi terminali varustuse toornaftaga.

Lennufirmas airBaltic kuulub Läti valitsusele 52,6 protsenti. 47,2 protsendi aktsiate omanik on Skandinaavia lennukompanii SAS. Aasta esimese üheksa kuuga on airBalticu lennureisijate hulk kasvanud 75 protsenti ning avatud 20 uut regulaarliini, viimasena alustatakse 15. detsembril otselende ka Peterburi.

Müüki ei lähe aga sellised firmad nagu Latvenergo, postiteenused, raudteed ja Riia lennujaam.

Samuti võttis valitsus kohustuse kinni pidada ajakavast, mille järgi euro tuleb Lätis käibele 2008. aasta 1. jaanuaril. Eesti Panga nägemuse järgi võtab Eesti euro kasutusele hiljemalt 1. jaanuaril 2007.

Läti uus peaminister on seni Seimis Rahvapartei fraktsiooni juhtinud Aigars Kalvitis (38), kes on varem olnud põllumajandusminister ja majandusminister. Koalitsiooni moodustavad neli parteid ? Uus Aeg, Rahvapartei, Läti Esimene Partei ning Roheliste ja Talunike Liit, kel on sajaliikmelises Seimis 70 kohta.

Uue valitsuse prioriteedid on lisaks erastamise lõpuleviimisele ka eelarve tasakaalustamine, inflatsiooni aeglustamine ja ELi põhiseadusliku leppe ratifitseerimine.

Läti uues valitsuses kuulub kuus ministrikohta, sealhulgas peaministri, rahandus- ja välisministri portfell Rahvaparteile. Uus Aeg, mille liider Einars Rep?e ? endine peaminister ja 1991?2001 Läti keskpanga juht ? on uues valitsuses kaitseminister, sai samuti kuus portfelli.

Emsise juhitud vähemusvalitsus kukkus võimult 28. oktoobril, kui koalitsiooni suurim partei, Rahvapartei ei toetanud 2005. aasta riigieelarve kava, kus defitsiit oli partei arvates liiga kõrge.

Läti majanduskasv on tänavu ELi kiireim ? esimesel poolaastal 8,2%.

Hetkel kuum