Romet Kreek • 13. detsember 2004 kell 22:00

Hansapanga ja Kalevi aktsia tulid alla

Eile langesid Tallinna börsil järsult Hansapanga ja Kalevi aktsia hind.

Hansapanga aktsia hind langes eile 2,24 protsenti, 143,17 kroonile. Aktsiaga tehti 59 tehingut ja 26,6 mln krooni käivet. Aktsia mõningane langus on loomulik nähtus, arvestades sel aastal toimunud hüsteerilist tõusu. Aastast 80protsendist tõusu on raske nimetada tagasihoidlikuks.

Hansapanga Venemaa plaanid on huvitavad ja turg paistab põhjatu. Kui sealne turg on marginaalide põhjal nii atraktiivne, nagu räägitakse, tekib mul küsimus, miks pole keegi sellel turul jalga maha pannud. Kas aastaid Venemaal tegutsenud välispangad pole potentsiaaliga turgu märganud või hindavad nad riski (valesti) liiga kõrgeks? Võib-olla on kõrgete marginaalide taga ka kõrge risk. Eks Jukose ümber toimuv näitab päris hästi sealset ettevõtluskeskkonda, nii ettevõtete läbipaistvust (maksmata maksud) kui ka poliitilist riski. Senikaua, kuni Hansapanga tegevus on Venemaal marginaalne, on seda ka risk. Ilmselt kulub Hansapangal Venemaal aastaid, enne kui risk võib suureks minna. Seniks on Hansapank Balti pank.

Kalevi aktsia hind kukkus eile 10,3 protsenti, 21,75 kroonile. Kalevi ajutine aktsia, mis varsti muutub Kalevi tavaaktsiaks, maksis 20,65 krooni. Kalevi mõlema aktsia käive oli kokku 0,44 mln krooni.

Eesti Telekomi aktsia hind tõusis 0,14 protsenti, 109,68 kroonile. Aktsia käive oli tagasihoidlik (0,5 mln krooni), tehinguid tehti neli. Aastaga on Eesti Telekomi aktsia kallinenud 12,8 protsenti.

Merko Ehituse aktsia hind kerkis 0,29 protsenti, 270,69 kroonile. Aktsiaga sooritati kümme tehingut ja tehti 2,6 miljonit krooni käivet. Merko Ehituse aktsia on aastaga tugevasti tõusnud (45,4 protsenti), kuid aktsia suur tõus kahvatub liideraktsia, Hansapanga aktsia kõrval.

Merko Ehituse aktsiale kuluks ära fondiemissioon, nagu on seda sel aastal teinud Hansapank ja Kalev. Fondiemissioon aitaks parandada Merko Ehituse aktsia madalat likviidsust.

Norma aktsia hind langes 0,32 protsenti, 98,57 kroonile. Käive ulatus 0,4 mln kroonini. Norma aktsia hind on aastaga tõusnud 5,1 protsenti.

Hetkel kuum