Ülo Toomsalu • 13. detsember 2004 kell 6:15

PM: Saku elanikke häirib prügila ehitamise kava

Saku elanikud ei ole rahul vallavalitsusega, kes tõrjub minema Ragn-Sellsi, kuid rajab teed Tallinna Prügila jäätmete ümberlaadimis- ja vastuvõtujaamale.

Kõige tõenäolisema prügijaama ehitamise kohana räägitakse praeguse seisuga Tallinna ringtee kõrval asuvast Kanamast. See jääks paari kilomeetri kaugusele Pärnu maateest ja Saku asulast, kirjutab Postimees.

Endise soola ja liiva segamis- ning laoplatsi naabruses elavate inimeste ja piirkonna maaomanike hinnangul vähendaks see märkimisväärselt nende kinnisvara väärtust ja reostaks keskkonda, sest tegu on pehme ja soise pinnasega.

Kohaliku elaniku Lembit Teinbasi väitel on tegemist peamiselt vallavanema Sven Kesleri projektiga, mida üritatakse läbi suruda hoolimata faktist, et jaam jääks sinna vaid ajutiseks. «Maanteeamet kavandab ringtee laiendamist ning siis jääks jäätmejaam sellele ette, maksimaalselt võiks see seal tegutseda viis aastat,» lausus vallavanem.

Teinbas ei näe enda sõnul ettevõtmisel ka majanduslikku mõtet, sest Tallinna Jäätmete Sorteerimise Tehas jääb Sakust 27 kilomeetri kaugusele ning selline vahemaa transpordikuludes olulist rolli ei mängi.

«Kohalikel on sellest vaid kaotada, aga mitte võita,» arvas Teinbas.

Teinbas lubas, et kohalikud ei lase oma selja taga kindlasti midagi salaja ära teha ning kui tarvis, korraldatakse valla ja Tallinna Prügila ettevõtmise vastu allkirjade kogumine.

Saku valla plaan anda Tallinna Prügilale krunt ei meeldi ka Ragn-Sellsile. Nimelt tahab ka viimatimainitud ettevõte Harjumaale jäätmekäitluskeskust rajada.

«Kui vald toetab ühe firma jäätmekeskuse ehitamist, siis peab seda laskma teha ka meil, muidu ei saa korrektsest ja ausast käitumisest küll rääkida,» leidis Ragn-Sellsi arendusdirektor Agu Remmelg, väites, et vald tõrjub nende prügilat.

Hetkel kuum