Alvar Jõgeva • 21. detsember 2004 kell 22:00

Jaapani turg kuu kõrgtasemel

Jaapani aktsiad kerkisid, tõstes börsiindeksid ühe kuu tipptasemele. Tugevust näitasid laenuandjad, kui Shinsei Bank avaldas head majandustulemused.

?Jaapani pangad on teinud läbi kiire arengu ja otsivad võimalusi kasumi suurendamiseks,? ütles UFJ Partners Asset Managementi fondijuht Takashi Miyazaki.

Tõusva päikese maa börsiindeks Topix tõusis 0,6 protsenti, 1116,34 punktini. Tegu on kõrgeima tasemega alates 16. novembrist. Indeksit aitasid kergitada pankade aktsiad. Laialdaselt jälgitav Nikkei 225 indeks kosus 0,2 protsenti, nii kõrgel oli indeks viimati 17. novembril.

Austraalia ASX 200 indeks tõusis esimest korda üle 4000 punkti taseme. Indeks on aasta algusest kerkinud 22 protsenti. Viimati oli nii hea aasta Austraalia börsil 11 aastat tagasi, kui indeks kerkis 35 protsenti. Austraalia indeks kosus päevaga pool protsenti ja sulgus 4013,60 punkti tasemel. Tugevalt esines kaevandusfirma BHP Billiton, kui vase hind tõusis. Vase hind kerkis kaheksandat päeva järjest, tugevalt esinesid ka teised värvilised metallid.

Shinsei aktsia hind kerkis 2,4%. Firma teatas kuue kuu kasumiks 40,8 miljardit jeeni. Mullu samal perioodil teenis pank 34 miljardit jeeni kasumit. Jaapani pankade kasumit tõstab tarbimislaenude kasv ja tulu varahaldusest. Saareriigi suurima panga Mizuho Financial Groupi aktsia hind kerkis 2,6 protsenti.

Aasia suurima autotootja Toyota Motori aktsia hind kerkis pool protsenti. Firma teatas, et ootab 7 protsendi suurust sõidukite müügi kasvu järgmisel aastal. Jaapani suuruselt kolmas autotootja Honda Motor teatas esmaspäeval, et firma plaanib müüa 3,4 miljonit sõidukit 2005. aastal. Honda aktsia hind tõusis 1,2 protsenti.

Hetkel kuum