• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti on Rootsi firmadele atraktiivne sihtriik

  Seda lisaks juba varem siin tegutsenud ca 680 Rootsi kapitali osalusega või rootslastele kuuluvale firmale.
  ?Eelkõige on kasvanud väikeste ja keskmise suurusega firmade huvi,? ütles Rootsi Eksportnõukogu Tallinna kontori juht Petra Martinsson. Ent naasevad ka suured firmad, mis algul otsisid Eestist odavat tööjõudu. Nüüd tullakse oma tooteid müüma. Järjest rohkem tuntakse huvi ka teenuste ostmise vastu, ehkki kevadel prognoositud firmade tugiteenuste ületoomine Eestisse ei ole toonaste ootuste kohaselt läinud.
  ?Firmade tugiteenuste osas siiski kaheldakse, kas ikka anda raamatupidamist ja muud säärast ettevõttest välja,? ütles Martinsson. Küll aga jätkub näiteks kõnekeskuste ületoomine. Nii rajas Rootsis puuetega inimeste transpordiga tegelev firma Samres tänavu kõnekeskuse Tartusse, kustkaudu tippkoormuse ajal käib Lõuna-Rootsi taksotranspordi suunamine.
  Värskematest tulijatest, kes pole pidama jäänud üksnes pealinna, nimetas Martinsson veel suure Rootsi kontserni Pharmadule tütarettevõtet FlexEnclosure, mis hakkab Rakvere lähistel tootma telefoni- ja mobiilsidetarvikuid.
  Tootmisettevõtetest on Eestis alustanud veel näiteks lasterõivaid valmistav Nordic Babyware, Svedbergs sai valmis sanitaarkeraamika tehase ning alustab tuleva aasta esimeses kvartalis tootmist, metallitööstuse allhanget tegeval firmal Lasertool oli tänavu käsil tootmispinna laiendamine. Seevastu Rootsi põllumajandustootjad pole Eesti vastu erilist huvi ilmutanud, üheks erandiks vaid päring tööstusliku kanepi kasvatamise võimaluse kohta Saaremaal.
  Väljavaated teenust osta on Eestisse toonud mitmed Rootsi reklaamiala ettevõtted nagu Citat ning trükitööstuse firmad - Svenskt Skolfoto, Trycksaksbyran. Hästi on käima läinud tänavu Eestis alustanud tax freega tegeleva firma Global Refund tegevus.
  Ka Rootsi jaemüüjate seas on huvi kasvanud ? kevadel jõudis Eestisse Lindexi rõivakett, ent ka mitmed teised on palunud uurida müügipinna saamise võimalusi, ütles Martinsson. Ise usub ta, et lõpuks jõuab Eestisse ka rõivakaupluste kett Hennes & Mauritz, mil seni pole Balti riikides veel ühtegi poodi. ?Siin pole küsimus enam kas, vaid millal. Konkurendid Zara ja Melon on juba kohal ja koduturule väga lähedal,? ütles Martinsson.
  Lisaks jäid lõppeva aasta sisse teated sellest, et antennide tootja Powerwave, endine LGP Allgon, toob Rootsist osa töömahukat tootmist üle Tallinna tehasesse, kus praegu on 160 töötajat. Autode turvaseadmeid valmistav Autoliv teatas Rootsis 275 töölise koondamisest seoses turvavööde tootmise koondamisega Eestisse. Tekstiilifirma Boras Wäfveri tõi Narva üle veel viimased tootmisseadmed Rootsist, kus töökoha kaotas ligi sada inimest.
  Tuleval aastal tahab Rootsi Eksportnõukogu Eestis rohkem panustada Rootsi disaini tutvustamisele, keskkonnateemadele ning Eesti ja Rootsi firmade vahelise IT-alase koostöö edendamisele, ütles Martinsson.
  Kõrvutades Balti riike, Venemaad, Ukrainat ja Poolat, on Rootsi ettevõtjate hinnangul kõige lihtsam äri teha Eestis. Nii näitab Rootsi Eksportnõukogu poolt tänavu neljandat korda Rootsi ettevõtjate seas läbi viidud küsitlus.
  ?Eesti on hea turg: lähedal, lihtne, arusaadav, veel odav. Ka pole siia veel jõudnud suured rahvusvahelised kontsernid,? ütles Rootsi Eksportnõukogu Tallinna kontori juht Petra Martinsson.
  Eesti ärikliima hindasid rootslased väga ettevõtjasõbralikuks. Suurimate puudustena toodi aga välja oskustööliste nappus ning vastumeelsus investeerida firma arengusse, teadus- ja arendustöösse ning turundusse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: stopp välistööjõuga skeemitamisele!
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Euroopa aktsiaturud on jõuliselt taastumas
Euroopa aktsiaturud on pärast eile toimunud kahe kuu suurimat langust taastumas, sest mure Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande võimaliku pankroti pärast leevenes ning investorid kasutasid langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on pärast eile toimunud kahe kuu suurimat langust taastumas, sest mure Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande võimaliku pankroti pärast leevenes ning investorid kasutasid langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Jah või Ei: ettevõtte RIA.com Marketplaces 15 küsimusega kõiki valdkondi hõlmav test
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Grusiinist miljardär võtab kümneid miljoneid dividendi Eesti firma kaudu
Forbesi miljardäride nimekirja jõudnud Gruusia ärimees Mikheil Lomtadze on oma Eesti firma kaudu kümneid miljoneid dividendi võtnud.
Forbesi miljardäride nimekirja jõudnud Gruusia ärimees Mikheil Lomtadze on oma Eesti firma kaudu kümneid miljoneid dividendi võtnud.