• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti on Rootsi firmadele atraktiivne sihtriik

  Seda lisaks juba varem siin tegutsenud ca 680 Rootsi kapitali osalusega või rootslastele kuuluvale firmale.
  ?Eelkõige on kasvanud väikeste ja keskmise suurusega firmade huvi,? ütles Rootsi Eksportnõukogu Tallinna kontori juht Petra Martinsson. Ent naasevad ka suured firmad, mis algul otsisid Eestist odavat tööjõudu. Nüüd tullakse oma tooteid müüma. Järjest rohkem tuntakse huvi ka teenuste ostmise vastu, ehkki kevadel prognoositud firmade tugiteenuste ületoomine Eestisse ei ole toonaste ootuste kohaselt läinud.
  ?Firmade tugiteenuste osas siiski kaheldakse, kas ikka anda raamatupidamist ja muud säärast ettevõttest välja,? ütles Martinsson. Küll aga jätkub näiteks kõnekeskuste ületoomine. Nii rajas Rootsis puuetega inimeste transpordiga tegelev firma Samres tänavu kõnekeskuse Tartusse, kustkaudu tippkoormuse ajal käib Lõuna-Rootsi taksotranspordi suunamine.
  Värskematest tulijatest, kes pole pidama jäänud üksnes pealinna, nimetas Martinsson veel suure Rootsi kontserni Pharmadule tütarettevõtet FlexEnclosure, mis hakkab Rakvere lähistel tootma telefoni- ja mobiilsidetarvikuid.
  Tootmisettevõtetest on Eestis alustanud veel näiteks lasterõivaid valmistav Nordic Babyware, Svedbergs sai valmis sanitaarkeraamika tehase ning alustab tuleva aasta esimeses kvartalis tootmist, metallitööstuse allhanget tegeval firmal Lasertool oli tänavu käsil tootmispinna laiendamine. Seevastu Rootsi põllumajandustootjad pole Eesti vastu erilist huvi ilmutanud, üheks erandiks vaid päring tööstusliku kanepi kasvatamise võimaluse kohta Saaremaal.
  Väljavaated teenust osta on Eestisse toonud mitmed Rootsi reklaamiala ettevõtted nagu Citat ning trükitööstuse firmad - Svenskt Skolfoto, Trycksaksbyran. Hästi on käima läinud tänavu Eestis alustanud tax freega tegeleva firma Global Refund tegevus.
  Ka Rootsi jaemüüjate seas on huvi kasvanud ? kevadel jõudis Eestisse Lindexi rõivakett, ent ka mitmed teised on palunud uurida müügipinna saamise võimalusi, ütles Martinsson. Ise usub ta, et lõpuks jõuab Eestisse ka rõivakaupluste kett Hennes & Mauritz, mil seni pole Balti riikides veel ühtegi poodi. ?Siin pole küsimus enam kas, vaid millal. Konkurendid Zara ja Melon on juba kohal ja koduturule väga lähedal,? ütles Martinsson.
  Lisaks jäid lõppeva aasta sisse teated sellest, et antennide tootja Powerwave, endine LGP Allgon, toob Rootsist osa töömahukat tootmist üle Tallinna tehasesse, kus praegu on 160 töötajat. Autode turvaseadmeid valmistav Autoliv teatas Rootsis 275 töölise koondamisest seoses turvavööde tootmise koondamisega Eestisse. Tekstiilifirma Boras Wäfveri tõi Narva üle veel viimased tootmisseadmed Rootsist, kus töökoha kaotas ligi sada inimest.
  Tuleval aastal tahab Rootsi Eksportnõukogu Eestis rohkem panustada Rootsi disaini tutvustamisele, keskkonnateemadele ning Eesti ja Rootsi firmade vahelise IT-alase koostöö edendamisele, ütles Martinsson.
  Kõrvutades Balti riike, Venemaad, Ukrainat ja Poolat, on Rootsi ettevõtjate hinnangul kõige lihtsam äri teha Eestis. Nii näitab Rootsi Eksportnõukogu poolt tänavu neljandat korda Rootsi ettevõtjate seas läbi viidud küsitlus.
  ?Eesti on hea turg: lähedal, lihtne, arusaadav, veel odav. Ka pole siia veel jõudnud suured rahvusvahelised kontsernid,? ütles Rootsi Eksportnõukogu Tallinna kontori juht Petra Martinsson.
  Eesti ärikliima hindasid rootslased väga ettevõtjasõbralikuks. Suurimate puudustena toodi aga välja oskustööliste nappus ning vastumeelsus investeerida firma arengusse, teadus- ja arendustöösse ning turundusse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Coopi äripanganduse juht: kiire kohanemisvõime aitab Eesti ettevõtjatel “täiusliku tormi” üle elada
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Aktsionärid kinnitasid Nordeconi kahjumi
Kolmapäeval toimunud aktsionäride koosolekul andis Nordeconi juht Gerd Müller ülevaate praegusest olukorrast. Veel kinnitasid aktsionärid kõik päevakorra punktid.
Kolmapäeval toimunud aktsionäride koosolekul andis Nordeconi juht Gerd Müller ülevaate praegusest olukorrast. Veel kinnitasid aktsionärid kõik päevakorra punktid.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Raadiohommikus: taristuehitusest investeerimise ja restoraniärini
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Kohvimasina arve kooskõlastanud asekantsler sai aparaadist teada lehte lugedes
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.