13. aprill 2005 kell 13:35

Börsiülevaade: aktiivsus börsil endiselt kõrge

Tallinna börsil püsis kauplemine sarnaselt viimaste kuude aktiivne ja aktsiate liikumised olid küllalt suured.

Tehingute arv küündis täna 212ni, mis on viimaste kuude põhjal täitsa tavapärane tulemus. Võrdlusena võib tuua, et möödunud aasta märtsis-aprillis tehti Tallinna börsil keskmiselt kõigest 80-85 tehingut päevas.

Huvitav on see, et aktiivsus on kasvanud väga paljudel väärtpaberitel.Eks üha kõrgemad hinnad toovad turule üha uusi ja uusi investoreid, kes kergelt rikastuda üritavad. Lumepalliefekt.

Viimastel nädalatel tõusudest puhanud Baltika aktsia tegi täna uue kiire ülessööstu, peatudes 49,91 kroonil (4,6%). Pärast 23. veebruaril avaldatud korralike 2004. aasta neljanda kvartali majandustulemusi on aktsia üles sööstnud juba 50% jagu.

Tugev oli uue rekordi püsitanud Harju Elektri aktsia mis jõudis 250,19 kroonini (0,6%).

Mõningast vastupanusurvet on täheldada Merko Ehituse aktsia osas. Ehkki väärtpaber tegi täna juba üheksandat päeva järjest uue tipul jäi aktsia 547,63 kroonine sulgemishind märkimisväärselt alla päeva sees ära käidud 554,67 kroonile.

Möödunud aasta novembriga võrreldes on aga aktsia näidanud koguni 150% tõusu.

Võrreldes teistega on üllatavalt nõrk olnud ka Norma. Täna sulgus väärtpaber juba 115 kroonil (-0,7% miinuses). Viimase nädalaga on väärtpaber taandunud juba 3,8%.

Kui ükski teine ettevõte ootamatult vahele ei jõua on Norma esimene Tallinna börsi firma, mis oma esimese kvartali tulemused avaldab. Äripäeva küsitluse andmeil ootavad analüütikud, et järgmisel kolmapäeval näitab Norma keskmiselt 25 miljoni kroonist kasumit ja veidi üle 230 miljoni kroonist käivet. Nii käibe- kui kasumi ootused on mõne protsendi võrra paremad möödunud aasta esimese kvartali tulemustest.

Kerge nõrkus on tabanud ka Rakvere Lihakombinaadi aktsiat, mis lõpetas 2,9% miinuses (41,78 kroonil).

Suuremat sorti vangerdus toimus täna aga Kalevi aktsiatega. Ligi 12 miljoni kroonise käibe juures jäi aktsia hind aga praktiliselt muutumatuks.

Viimase nädala tugevaimat käivet (ligi 37 miljonit krooni) näitas Hansapanga aktsia. Tõenäoliselt on müümas investorid, kes lootsid Hansapangalt saada dividende.Eile toimunud Hansapanga aktsionäride koosolekul otsustati möödunud aasta eest mitte dividende maksta.

Hetkel kuum