Inno Tähismaa • 26. juuli 2005 kell 7:53

Mais suurenes kaupade väljavedu 29%, sissevedu 24%

Tänavu mais suurenes Eesti kaupade eksport võrreldes möödunud aasta sama ajaga 28,6%, import suurenes 23,6%.

Võrreldes eelmise kuuga suurenes kaupade väljavedu 4,9%, sissevedu vähenes 1,3%, teatas statistikaamet.

Eesti väliskaubanduse käive oli tänavu mais 17,9 miljardit krooni.

Mais hõlmas väliskaubanduse käibest väljavedu 7,8 miljardit krooni (44%) ja sissevedu 10,1 miljardit krooni (56%). Kaubavahetuse bilansi puudujääk oli 2,3 miljardit krooni. Möödunud aasta mais oli kaubavahetuse puudujääk 2,2 miljardit krooni, kasv aastaga 4%.

Aprilliga võrreldes suurenes mais peamiselt mineraalsete toodete (280 miljoni krooni võrra), masinate ja seadmete (153 miljoni krooni võrra), põllumajandussaaduste ja toidukaupade (90 miljoni krooni võrra) ning transpordivahendite (37 miljoni krooni võrra) väljavedu. Samal ajal vähenes ainult metalli ja metalltoodete (192 miljoni krooni võrra), puidu ja puittoodete (74 miljoni krooni võrra) ning tekstiili ja tekstiiltoodete (26 miljoni krooni võrra) väljavedu.

Mais hõlmas väljavedu Euroopa Liidu riikidesse 79% ja SRÜ riikidesse 8% kogu kaupade väljaveost. Kõige rohkem kaupa veeti Soome (24% kogu väljaveost).

Aprilliga võrreldes vähenes mais peamiselt põllumajandussaaduste ja toidukaupade (61 miljoni krooni võrra), mineraalsete toodete (57 miljoni krooni võrra) ning transpordivahendite (30 miljoni krooni võrra) sissevedu. Samal ajal suurenes märkimisväärselt ainult mitmesuguste tööstustoodete (41 miljoni krooni võrra) ning kummi- ja plasttoodete (23 miljoni krooni võrra) sissevedu.

Mais hõlmas sissevedu Euroopa Liidu riikidest 76% ja SRÜ riikidest 14% kogu kaupade sisseveost. Kõige rohkem kaupa veeti Soomest (20% kogu sisseveost).

Hetkel kuum