Krista Taim • 12. oktoober 2005 kell 22:00

Tallinna Masinatehas alustab taas tootmist

?Juriidilise isiku AS Tallinna Masinatehas tulevik on ebaselge. Tehas jätkab tegevust uute omanike käe all. Kõik senised tooted jäävad samaks,? selgitas ASi Tallinna Masinatehas juhatuse esimees Keith-Neal Saluveer.

Masinatehas sattus raskustesse aasta alguses, kui võttis vastu suurkontserni ABB tellimuse, mille maksumus oli 210 miljonit krooni. Maksmine pidi toimuma pärast töö kättesaamist, tellimuse täitmisega jäädi aga hätta.

Saluveeri kinnitusel toimuvad suurkontserniga ABB ASi Tallinna Masinatehas raskustesse viinud 210 miljoni krooni suuruse tellimuse edasise täitmise ja mahu üle intensiivsed läbirääkimised.

Viktor Levada sõnul osteti masinatehase kohustused 136 miljoni krooni eest ja plaan on jätkata tehase tegevust. ?Minu ülesanne ja eesmärk on päästa tehas ja viia ta samasse seisu, kus ta oli enne, kui sõlmiti leping kontserniga ABB. See töö käis masinatehasele üle jõu nii rahaliselt kui ka töö osas,? rääkis Levada eile.

Edaspidi paneb uus firma suuremat rõhku metallkonstruktsioonide valmistamisele. ?Meil on Venemaa turg ning suured tellijad, nagu näiteks Gazprom. Alles aasta-paari pärast vaatame Euroopa suunas. Praegu on veel vara,? sõnas Levada.

Suur osa ASi Tallinna Masinatehas töötajatest jätkab tööd uues firmas. ?On äärmiselt kahetsusväärne, et töötajad pidid neist mittesõltuvatel põhjustel töölt eemal olema. Üritan omalt poolt olukorda lahendada. Kõikidele uues firmas tööle asuvatele ASi Tallinna Masinatehas töölistele maksame kohe välja palgavõlgnevused,? kinnitas Levadia OÜ president Viktor Levada.

Uue firma juhiks saab senine Levadia Contractor OÜ direktor Aleksandr Nazarov, kellel on pikaaegne tööstuskogemus.

?Levadia investeeringud tagavad firmale kindluse ja uue kvalitatiivse arengu võimaluse. Tehase endise juhina olen väga õnnelik, et 140aastase traditsiooniga organisatsioon saab jätku ning võimaluse uueks edasiminekuks,? ütles Keith-Neal Saluveer.

Septembris oli Tallinna Masinatehas suurim töölepingute kollektiivse ülesütlemise hüvitise taotluse esitajaid, ettevõte taotles hüvitist 295 inimesele.

Tallinna Masinatehasele kuulub tütarfirma TMZ Ru ZAOd, mis on tehase esindus Venemaal alates 2002. aastast.

Masinatehase eelmise aasta kahjum oli 4,3 miljonit krooni, aasta varem oli kasum 14 miljonit krooni. Käive on kummalgi aastal olnud pisut üle 150 miljoni krooni.

Maksuvõlg oktoobri alguse seisuga oli üle 2 miljoni krooni.

Tallinna Masinatehas omakorda kuulub OÜ-le Alexo Invest, mille juhatuses on samuti Keith-Neal Saluveer koos sama perekonnanime kandva kahe naisega. Selle firma eelmise aasta majandustulemusi eile Krediidiinfos ei olnud, kuid 2003. aasta lõppes Alexo Investile 13,8 miljoni kroonise kasumiga.

Hetkel kuum