Ketlin Priilinn • 25. oktoober 2005 kell 22:00

Klaasi lõigatakse parajaks ka tellija antud mõõdu järgi

ASi Glaskek juhatuse esimehe Ingvar Kadastu sõnul on nende ettevõte orienteeritud eelkõige akende ja klaaspakettide tootmisele. ?Meilt on võimalik tellida erineva tooni, mõõdu, paksuse ja kujuga üksikklaasi vastavalt konkreetsele soovile,? kinnitab Kadastu. ?Üksikklaaside või klaaspaketi koosseisus olevate klaaside paksused sõltuvad suuresti iga konstruktsiooni eripärast, mõõtudest ja ka tehnilistest tingimustest.?

Turvaklaasidest pakutakse Kadastu sõnul Glaskekis karastatud ja lamineeritud klaase nii üksikklaasina kui ka klaaspakettidena. Konkreetsetest hindadest rääkida oleks Kadastu sõnul äärmiselt keeruline. ?Klaasi hindu välja tuua oleks väga raske, sest need on sedavõrd seinast seina,? ütleb Kadastu. ?Hind oleneb ikka väga paljudest näitajatest ? klaasi paksusest, tüübist, mõõtudest.?

Klaasi sisse auke Glaskekis ei puurita. ?Kui klient soovib näiteks ukselingi jaoks klaasi sisse lasta auku puurida, siis sellist teenust meie kahjuks ei paku,? kinnitab Kadastu. ?Puurimise peame sellisel juhul tellima eraldi klaasitootjalt.?

ASi Baltiklaas müügijuhataja Kristel Jõgi ütleb, et neil just oma mõõtude järgi klaasi tellimine käibki. ?Klaasitööstus ongi üles ehitatud ainult kliendi poolt soovitud konkreetsetele mõõtmetele, me ei tooda valmiskujul standardmõõtudega, näiteks m x m suuruses klaasi, sellel ei oleks lihtsalt mõtet, sest inimeste soovid ja vajadused on ju erinevad,? kinnitab Kristel Jõgi. ?Hind oleneb aga konkreetsest tootest, klaasitüübist, paksusest ning sellest, millisele kliendisegmendile see on suunatud, samuti kindlasti ka tellimuse suurusest ? on ju väga suur vahe, kas tellitakse 5- või 500ruutmeetrine klaasi.?

Aukude puurimine klaasi on Kristel Jõgi sõnul samuti võimalik lahendus. ?Lisaks puurimisele pakume ka klaasi servade lihvimise ja poleerimise võimalust,? selgitab Jõgi.

Andrese Klaas ja Dekoor ASi müügijuhi Rain Vääna sõnul on erimõõtmetes klaasi tellimise võimalus nende firmast küll teoreetiliselt olemas, aga eelistatakse siiski pigem standardtellimusi.

?Väikeseid eritellimusi on meil viimasel ajal olnud sedavõrd palju, et me lihtsalt ei jõua kahjuks kõiki kliente teenindada,? põhjendab Vääna. ?Pealegi kulub väikese tellimuse täitmise peale ju sama suur aeg ja kulu kui suurelegi.?

Vääna sõnul keskendutakse seega pigem firmade tellimustele, aga kindlasti ei jäeta tähelepanuta ka neid eraisikuid, kelle soov on investeerida oma korteri või maja sisustamisse.

?Kui kliendi eesmärk on saada näiteks köögikapile uut klaasi, siis sellist võimalust me ei paku, aga sisustamise juures klaasseinad ja suuremõõdulised peeglid tulevad igal juhul kõne alla,? kinnitab Vääna. ?Teeme klaasist ka erinevaid sise- ja saunauksi, aga nendegi puhul eelistame siiski pigem standardmõõtudes tellimusi.?

Hetkel kuum