Raivo Sormunen • 25. oktoober 2005 kell 22:00

Rootsi tegijatel pidupäev

Kui esmaspäeval tegid USA börsid uue keskpanga juhi nime (Ben Bernanke) teatavakstegemise peale läbi korraliku tõusu, siis eile liikusid Euroopas aktsiad omasoodu. Huvitavaks börsiks olid Stockholm, kus mitmed suurfirmad tulid välja tugevate kvartalitulemuste ja uudistega.

Maailma suurim mobiilvõrkude tootja Ericsson teatas, et ostab 1,2 mld naela eest ära raskustesse sattunud Marconi ?võtmevarad?. Briti telekomiseadmete tootja omandamisega tugevdab Ericsson oma tavatelefonide võrguüksust, mis tänu kiire interneti levikule maailmas on üha populaarsemaks muutumas. Analüütikute sõnul on tavatelefonide võrkude väljaehitamisel Ericsson oma konkurentidele alla jäänud ning püüab Marconi ostuga seda tühikut täita eriti nüüd. Ehkki ost peaks hakkama Ericssoni kasumile mõju avaldama alles 2007. aastal, oli aktsia eile kella viieks Stockholmi börsil tõusnud 1,5%, tasemeni 26,50 Rootsi krooni.

Tugevalt liikus ka TeliaSonera. Skandinaavia telekomifirma III kvartali kasum jäi küll möödunud aasta tulemustele alla, kuid ületas see-eest märgatavalt analüütikute keskmisi ootusi (3,76 mld Rootsi krooni 2,97 mld vastu). TeliaSonera vähendab oma kulusid, alandab teenuste hindu ja otsib võimalusi ülevõtmisi arenevail turgudel (sealhulgas ka Eestis). Samuti võis investoritele meeldida TeliaSonera otsus maksta järgmisel aastal erakorralisi dividende kogumahus umbes 10 mld Rootsi krooni. TeliaSonera aktsia oli eile kella viieks õhtul kosunud 4,8%, tasemeni 39,40 Rootsi krooni. Päevasiseselt oli väärtpaber esimest korda pärast aprillikuud ära käinud ka 40 Rootsi krooni tasemel.

Hetkel kuum