Villy Paimets • 10. november 2005 kell 22:00

Juustu? Veini? Maitse asi.

Merle Laidro töötab veini ja juustu maale toova Riviera Distributioni piirkonna müügijuhina. Merle on mu lemmik müügiinimene ? Merle ei müü. ?Ma ei ärka hommikul üles mõttega, kellele ja mida ja kui palju ma täna pean maha müüma,? seletab Merle. ?Müük tuleb suhtlemise käigus.? Merlele meeldib kliendi juures käia, eelnevalt on ta muidugi mitmeid sobilikke hõrgutisi valmistanud ning need müüvad. Allaneelatud keelega on ju väga raske ?ei? öelda.

Tõepoolest, kui Merle külla tuleb, siis on tal kaasas suur hulk maitsvaid (ja vähem maitsvaid) asju. Ja nende kõrvale suurepäraselt sobivaid veine.

?Mõni mees tuunib autosid, mina mängin juustuga!? paljastab ta oma väikese, kuid maitsva veidruse. ?Päris igal õhtul ei jõua, aga nädalavahetustel küll. Valin ühe konkreetse juustu välja ja siis terve nädalavahetuse proovin, et mis tast teha annab.? Merle teeb nagu muuseas juustust viiekäigulise söömaaja. Kaasa arvatud magustoidu. Maitse asi.

Nii ongi näiteks Viljandi Grand hotelli menüüs vaniljekonjakis leotatud juustul põhinev magustoit. Kui Viljandisse satun, lähen kindlasti ja proovin, mulle meeldivad magustoidud. Maitse asi.

Maitseme veini ka. Alustuseks korgin lahti valge... ning ehmun ? plastmasskork? Kvaliteetvein ja plastikkork, rääkimata lillelisest pudelist... Kas kvaliteetveinid ei peaks olema mittemidagiütlevates, tolmustes pudelites ning ilmtingimata korgipuust valmistatud korgiga? ?Ei-ei,? tõrjub Merle mu võhiklikke süüdistusi. ?Need ei pea olema korgist korgiga ja tagasihoidlikus pudelis.? Maitseme. Tõesti, täitsa hea. Koledasti häbenedes tunnistan, et mulle maitsevad väga magusad valged veinid. ?Siin ei ole häbeneda midagi, joo just sellist veini, mis sulle maitseb,? lohutab Merle. ?Tead, vein võib vabalt ka keeratava korgiga pudelis olla, peaasi, et sulle maitseb. See ongi kõige olulisem.? Selge pilt, elu (ja veini) nautimine on ju maitse asi, eks ole?

Järg on suupistete käes. Merle on juustupulki küpsetanud. Suussulavad ja seesamiseemnetega kaetud. Uskumatu, kuid vastavatud valge vein teeb nende maitse veelgi paremaks. Mugin vaikides. Seejärel võtan kandikult sellerivarre-toorjuustu ampsu. Kes pole saanud, siis seller näeb välja nagu rabarber, kuid maitseb nagu miski, mis süüa ei sünni. Maitse asi.

Merle räägib prantslaste suurest pühast, uue veini päevast. Iga aasta novembrikuu kolmandal kolmapäeval tähistavad miljonid prantslased veini valmimist, täpselt südaööl avatakse vastvalminud veinid.

?Sellega on üks tööd täis aasta jälle lõppenud,? selgitab Merle. ?Pidu ja pillerkaar kestab pikalt ning veinist puudust ei tunta.? Eestiski tavatsetakse seda päeva tähistada.

Avan punase veini. See pudel on veelgi lillelisem, aga ma ei lase end sellest häirida. ?Valge vein oli kerge. See peaks veidi tugevam olema,? hoiatab Merle. Tal on õigus, see on minu jaoks veidike liiga vein. Maitse asi. Punase veini juurde on Merle õõnestanud mõned kuklid ning sinna sisse salati seganud. ?Värske salati leht, lintnuudlid, feta juust, kooritud tomatid, kaunistuseks paprika peale ja ongi valmis,? kirjeldab Merle tõhusat keretäit.

Aga miks poodides pole veini juures kirjas, et kas see on magus või kibe ning milliste toitude juurde see sobida võiks, söandan veel ühe rumala küsimusega lagedale tulla. ?Heades poodides on selleks vastava koolituse saanud müüjad, nende käest tuleb küsida,? kutsub Merle inimesi suhtlusele. Kas ma käin siis halbades poodides, mõtlen, kui Merle lisab: ?Ja iga pudeli juurde ei saa silti panna, kaupmeeste arvates muutub pilt siis liiga kirjuks.? Ahah, et ostku me siis pigem vähemkirevast kaubanduskeskusest, kuid põrsas kotis... Maitse asi.

Paadunud kofeiinikuna pärin ka kohvi ja veini võimaliku sünergia kohta. ?Kohv tapab maitsemeele, kohvi ei tasuks küll veini kõrvale või vahele juua,? ütleb Merle välja tõsiasja, mida olen seni vaid kahtlustanud. ?Tavaliselt juuakse kahe veini vahel vett, mõnikord süüakse ka salatit, jah, värsked salatilehed on laual, need värskendavad suud päris hästi.?

Lähenevate jõulude kartuses soovin teada, kas jõulud saaks ka ilma verivorstide, hapukapsaste ja külma viinata mööda saata? ?Muidugi,? süttib Merle ning kirjeldab pikalt möödunudaastast juustust jõululauda. Maitse asi.

Mõni hetk pärast Merle lahkumist hakkas sadama ning järgmisel päeval tuli telerist juba esimene talvereklaam. Ega?s midagi, marss poodi talveks veini varuma!

Nii nagu iidsetel aegadel, nii peetakse ka tänapäeval kõikvõimalikke veinipidustusi eeskätt neis maailma paigus, kus veinitootmisel ja ka tarbimisel pikad traditsioonid. Prantsusmaal, Burgundia ja Rhone oru vahel asuvast Beaujolais? maakonnast saigi 19. sajandi teisel poolel alguse veinipidustus, mis tänaseks laienenud ülemaailmseks.

Beaujolais Nouveau on uue Beaujolais? veini pidupäev, mida peetakse igal aastal novembrikuu kolmandal neljapäeval. Päev toob värskust, elurõõmu, nooruslikkust ja elevust sügise halli argipäeva. Siis nauditakse head muusikat, suurepärast toitu ja igal aastal ?erinevat? Beaujolais Nouveau?d.

Eestis tähistatakse seda pidu juba kümnendat aastat. Igal aastal tuleb müügile üks noor vein. Sellega kaasneb kohustuslik pidustus uue saagi kohalejõudmise puhul, mis algab traditsiooniliselt kolmapäeva hilisõhtul (tänavu 16. novembril) erinevates restoranides üle Eesti. Juba neljapäeva hommikul (17. novembril) on võimalik osta Beaujolais Nouveau?d kauplustest.

Beaujolais Nouveau on noor vein, mida valmistatakse värskelt korjatud saagist üks kord aastas ning on üks maailma populaarsemaid ja enimmüüdud veine. Seda müüakse igal aastal ligi 200 riigis. ?Nouveau? tähendab tõlkes ?uus? ? ning uus on see vein sõna otseses mõttes igal aastal.

Beaujolais Nouveau? ühe suurema tootja Duboeufi veinid on näiteks enimmüüdud Prantsuse veinid Ameerika Ühendriikides, Jaapanis ning paljudes Euroopa riikides. Georges Duboeufi veinipudelite lillemotiivides etiketid kujundas ta aastaid tagasi ise selleks, et võimalikult tõetruult edasi anda oma veinide olemust ning iseloomu. Lilledest on saanud Duboeufi veinisiltide sümbol, firma stiil ning suhtlemistava ? lilled toovad ka killukese lustakust, värskust, kergust ja annavad märku sõbralikkusest ning muudavad ka veinipudelid veetlevamaks.

Hetkel kuum