Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pankrotiohus reisifirma võttis endale tegevjuhi nime

  Ester Laansalu esindaja, Tartu õigusbüroo Aspekt omaniku ja juristi Toomas Kiisa sõnul teenib Taisto Reiside ainuomaniku Tajo Saluse selline käik kahte eesmärki. ?Üldsusele püütakse näidata, et pankrotimenetlus on algatatud Laansalu Reiside, mitte tuntud Taisto Reiside vastu,? selgitab Kiisk. ?Samas annab see võimaluse kahjustada Ester Laansalu nime ja mainet.?
  Tajo Salus keeldus oma firma ärinime vahetuse tagamaid kommenteerimast. ?Nõukogu paneb alles pilti kokku, et kes on kes ja mis on mis,? lausub Salus. ?Kohtun lähipäevil ajutise pankrotihalduriga ja pärast seda olen targem.?
  Registrikeskuse nimekorraldaja Riina Kiisi kinnitusel ei ole perekonnanime kasutamine ärinime osana seadusevastane, kui nimi ei ole kaubamärgina kaitstud. ?Ester Laansalul ei ole antud juhul ainuõigust Laansalu nimele,? selgitab Kiis. ?Tavalise tarbija jaoks ei ütle see nimi midagi, vastupidi, Laansalu on hea kõlaga ja sobib reisifirmale hästi.?
  Kiis möönab, et ilmselt turismisektoris tegutsejad tunnevad Laansalu siiski väga hästi ja emotsionaalselt lähenedes on tema nime kasutamine näotu tegu. Kiisi sõnul on tema praktikas selliseid olukordi ka varem ette tulnud. ?Kord tuli Espaki-nimeline kodanik küsima, miks ehitusmaterjalikaupluste kett kasutab tema teadmata tema nime näiteks vetsupottidega seoses,? toob Kiis näite. Kiisi andmeil on Eestis mitu inimest kaitsnud oma nime, tuntuim neist on Erki Nool.
  Ester Laansalu sõnul püütakse teda üle parda visata ilmselt seetõttu, et Taisto grupi seni üks edukam ettevõte Taisto Reisid ei suutnud mullu ega suuda ka tänavu kasumit teenida. ?Konkurents turul on märgatavalt teravnenud, kuid omanik pole lubatud vajalikke lisafinantseeringuid teinud,? kurdab Laansalu.
  Lõplikult jooksis must kass Taisto Reiside omaniku Tajo Saluse ja tegevjuhi Ester Laansalu vahelt läbi oktoobri lõpus, kui omanik blokeeris välislähetuses viibinud Laansalu ning teiste reisijuhtide õigused teha pangaülekandeid. Tänu grupijuhtide otsustavale tegevusele toodi reisijad Kreekast, Egiptusest ja Omaanist siiski tagasi koju. Samal ajal muutis Salus Taisto Reiside põhikirja ja ärinime ning tegi muudatusi firma juhatuses ja nõukogus.
  Kodumaale naasnud Ester Laansalu kasutas juhatuse liikme õigust ning esitas 3. novembril Tartu maakohtule avalduse algatada Taisto Reiside pankrotimenetlus, sest reisifirma võlad ulatuvad esialgsel hinnangul umbes kahe miljoni kroonini. Kohus algatas Laansalu Reiside pankrotimenetluse 8. novembril.
  Kolm aastat tagasi registreeris Tartu aktivist Arne Otter firmad OÜ Sebe-Ekspressbuss ja OÜ Osula Reisid. Samal ajal ilmusid ajakirjanduses kuulutused, et Sebe-Ekspressbuss on majandusraskustest ning kuulutab välja konkursi pankrotihalduri leidmiseks.
  ?Taisto ja selle huvides tegutsenud Otteri eesmärk oli diskrediteerida minu nime ja ärritada mind, et ma hakkaksin nende vastu võitlema ega saaks tegelda oma igapäevase tööga,? meenutab bussifirmade ASi Sebe ja Mootorreisi ASi suuromanik Hugo Osula. ?Mina nende nimeterrorile ei reageerinud, aga mõnele nõrgemale vastasele on selline alatu võte ilmselgelt ränk hoop.?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Raadiohommikus: uus konkurentsivalvur, külmad sügistuuled ja kuum debatt
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Raadiohommikus: Tallinna Kaubamaja, Baltic Horizon Fund, muusika idufirma ja mööblisse investeerimine
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.