ÄP fototoimetus • 24. november 2005 kell 22:00

Heavy metal?i ristiisad Tallinnas

Briti raskeroki ja heavy metal?i legend Judas Priest astub üles 1. detsembril Saku Suurhallis.

Judas Priest oli 70ndatel üks mõjukamaid heavy metal?i bände, olles briti heavy metal?i uue laine juhtfiguure. Nad olid ühed esimestest, kes tõid moodi nahkriided ja ketid.

Enne Tallinna on bänd tänavusel tuuril andnud kontserte USAs, Lõuna-Ameerikas, Skandinaavias, Kiievis, Moskvas, Peterburis, Suurbritannias ja kõikjal on rokisauruseid oodanud täismaja publikut.

Judas Priest ehk ?Heavy Metal?i ristiisad? tulid kokku West Bromwichis 1969. aastal, kui laulja Alan Atkins, bassist Bruno Stapenhill, kitarrist Earnest Chataway ja trummar John Partridge otsustasid muusikat teha. Nimi Judas Priest plahvatas pähe Stapenhillil, kuna talle meeldis folgikuningas Bob Dylani album ?The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest?.

Võib rääkida ka Judas Priesti teisest algusest. 1971. aastal Birminghamis otsustasid muusikat teha endised koolivennad Ian Hill (bass) ja K. K. Downing (kitarr), kes kohtusid Alan Atkinsi ja trummar John Ellisega.

Atkins pakkus välja, et tema on olnud kunagi sellise laheda nimega bändis nagu Judas Priest ja nii oli uuel meeskonnal ka nimi olemas. Siiski otsustas Atkins bändist lahkuda, kuna leidis, et Judas Priestil pole õiget tulevikku. Lahkus ka trummar Campbell.

Asemele tulid Hilli õemees Rob Halford ja trummar John Hinch, kes olid varem mänginud ansamblis Hiroshima. Bändiga liitus ka teine kitarrist Glen Tipton. Nii sai kokku see kõige õigem Judas Priest.

Esikplaadi ?Rocka Rolla? (1974) avaldas pisike plaadifirma Gull Records. Ülisuure underground edu saavutas aga bändi teine album ?Sad Wings of Destiny? (1976). Plaat saavutas nii suure menu, et plaadigigant Columbia Records võttis nad oma leivale ning ilmus kolmas LP ehk kauamängiv heliplaat ?Sin After Sin? (1977). 1993. aastal ilmus LP ?Painkiller?, kuna raskemetalli populaarsus oli kahanemas, siis polnud ka sellel plaadil erilist edu.

1993 lahkus bändist juhtfiguur ja sümbol Rob Halford, et tegeleda soolokarjääri ning ansamblitega Halford ja Fight. Halfordi asemele tuli Tim Owens, kes oli varem olnud laulja Judas Priesti tribüütansamblis. Koos Owensiga lindistas Judas Priest kolm albumit.

2003. aastal naasis Rob Halford ja ilmus 4plaadiline kogumik ?Metalogy? (2004). Edasi läks bänd juba maailmaturneele ning sel aastal ilmus uus album ?Angel of Retribution?, mis kinnitab, et Judas Priest on vägagi võimsalt areenil tagasi. Ja Rob Halfordi hääles on seda vana head valu ning võimsust.

Autor: ÄP

Hetkel kuum