Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Nõo Lihatööstus haarab Peterburi turgu
Kui praegu tarnib Eesti suuruselt viies lihatootja Nõo Lihatööstus iga paari nädala tagant Peterburi kaks tonni pasteeti ja viilutatud vorsti ning sinki, siis järgmise aasta märtsis kasvatab firma Venemaa ekspordimahu 5?10 tonnini nädalas. Täna toodab Nõo Lihatööstus nädalas 45 tonni lihatooteid.
Lihavürsti kaubamärki kandvaid tooteid müüb jaekett Piterskaja, millele kuulub Neevalinna magalarajoonides 22 paarisaja ruutmeetri suurust kauplust. ?Peterburi mastaape arvestades on Piterskaja kett suhteliselt väike,? tunnistas Nõo Lihatööstuse juhataja Toomas Kruustük ja lisas, et nende uus koostööpartner omab Peterburis 50 kauplust. ?Müügikohtade arvust olulisem on lootus uue partneri kaudu pääseda Peterburi suurtesse kauplusekettidesse,? lisas Kruustük. Uue partneri nime ei soostunud Kruustük nimetama.
Kruustüki kinnitusel on Nõo Lihatööstusel piisavalt tootmisvõimsust, et suurendada oluliselt eksporti Venemaale. ?Kohe järsult tootmist suurendada ei saa, sest meil on toorliha varujatega pikaajalised lepingud,? selgitas Kruustük. ?Samuti peame enne teise vahetuse käivitamist koolitama lisatööjõudu.?
Nõo Lihatööstus sai innustust trügida oma toodetega Venemaa turule tänu aastatagusele toidumessile Peterfood 2004, kust leiti esimesed kontaktid võimalike koostööpartneritega. Kuigi Venemaa võimud andsid Nõo Lihatööstusele ekspordiloa tänavu veebruaris, kulus bürokraatiale üksjagu aega ning esimese koorma lihatooteid saatis firma Venemaa suunas teele tänavu 9. augustil.
?Meie Peterburi partnerite hinnangul kulub kohalikul tarbijal Eesti toodete tundmaõppimiseks vähemalt pool aastat, sest Venemaa pikaajalise topelttollide poliitika tõttu on peterburilaste mälus ähmastunud Eesti toiduainete kõrge kvaliteet ja maitsvus,? rääkis Kruustük. ?Samas olen veendunud, et Venemaa-suunaline töö pole mahavisatud vaev ning hakkame oma kulutusi tagasi teenima, sest Venemaal on tonni kaupa tunduvalt lihtsam maha müüa kui sama suurt kogust Eestis.?
Esimese lihatöötlejana pääses pärast pikka vaheaega Venemaa turule selle aasta algul AS Rakvere Lihakombinaat, mis müüb oma tooteid samuti Peterburi kaupluseketis Piterskaja. ?Oleme sattunud samasse ketti teineteisest absoluutselt sõltumatult ? meie varem ja nõokad pool aastat hiljem,? kinnitas Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Olle Horm.
Eesti lihatöötlejaist keegi teine Venemaale oma tooteid ei ekspordi.
Rakvere Lihakombinaat ekspordib lisaks Venemaale toodangut veel Lätti, Leetu, Rootsi, Ukrainasse, Taani, Kreekasse, Poola, Austriasse, Moldovasse ja Angolasse.
Kuigi Eesti suurim lihatöötleja AS Rakvere Lihakombinaat ja temast käibe poolest kuusteist korda väiksem AS Nõo Lihatööstus on siseturul konkurendid, vurab mõlema toodang Peterburi sõbralikult ühes veoautos.
?Veame oma toodangut Venemaale ühes autos puhtalt ärilistel kaalutlustel,? põhjendab Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Olle Horm, miks konkurendid koostööd teevad. ?Transpordikulude kokkuhoiu nimel on mõistlik koopereeruda.?
Rakvere Lihakombinaat ekspordib Peterburi 20?30 tonni lihatooteid kuus.
Horm lisas, et ehkki mõlemad ettevõtted müüvad Peterburis oma toodangut ühe ja sama jaeketi kaudu, pole nad Peterburi turul konkurendid. Rakvere Lihakombinaat kaupleb Peterburis keeduvorstide ja viineritega, Nõo Lihatööstus aga müüb viilutatud lihatooteid ning pasteeti.