8. detsember 2005 kell 22:00

Unustatud mänguasjad

Tiia Toomet on ka varem haaravalt vana aja lugusid jutustanud. Nüüd on ta kokku kogunud toredaid lastejutte 20. sajandi esimesest veerandist. ?Unustatud mänguasjad? pole üksnes lastele mõeldud raamat. See on raamat kõigile neile, kes on kunagi ise olnud lapsed ja tahavad seda aega meelde tuletada. See äratundmine viibki lugeja mõtted tagasi lapsepõlveradadele. Mis on ?minu ajast? tänaseni muutunud?

Arutlusi toetab raamatu omapäraselt kaunis kujundus. Kes on tuttavad Ruth Huimerinna, Jüri Lõuni ja fotograaf Tiit Veermäe varasemate koostööprojektidega (?Koka raamat?, ?Salasahver?, ?Ruth?), teavad nende käekirja. Seekordki on nad kasutanud palju vanu, kõnesolevast ajast pärit fotosid, raamatuillustratsioone, ilmekaid esemeid. Muljetavaldavates fotolavastustes ei paista uudsena mitte ainult Tartu mänguasjamuuseumi kogudest pärit vanad lelud, vaid ka teised üllatavatesse seostesse asetatud anumad, ehted, taimed jms. See kõik puudutab lugeja hingekeeli ja toob aastatetaguseid mälestusi esile, punub emotsionaalse sideme eri ajastutega.

?Unustatud mänguasjade? lõpuosas on jõulujutud. Neid lugedes võib tõdeda, et kuigi päikese all on palju muutunud, on midagi ilusat siiski alles ja jääbki alles, ka meie lastelastele. Õnneks.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum