Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vanad kodumasinad röövivad energiat

  Paljude kodumasinate puhul on saanud tavaks arvestada nende energiaklassi, mis võib olla vahemikus G kuni A++. Uut kodumasinat ostma hakates soovitab Energiasäästu portaali projektijuht Kalle Vanamölder otsustada A või vähemalt B klassi kasuks. ?Müüjad on sellega samuti kursis, sest ega neilgi ole kerge suure tarbimisega masinaid müüa. Selles suhtes poes orki lennata ilmselt polegi võimalik,? selgitab ta.
  Omega Kodumasinate müügikonsultant Ivo Aus ütleb, et üha rohkem kodutehnikat kannabki tänapäeval juba A energiaklassi tähist. Külmikute puhul on tavaline isegi A+ klass. Kõige rohkem ostetaksegi Ausi sõnul kõrgema energiaklassi tehnikat, kuid energiakulu klasside vahel ei ole tegelikult kuigi suur. Enam kui energiatarbivus, erinevad Ausi ütlusel erineva klassi seadmete funktsioonid.
  ?A ja B klassi külmikute elektrikulu vahe on ca 80 krooni aastas,? tõdeb Aus. A ja A+ klassi külmikute energiakulu võib erineda ööpäevas vähem kui 0,3 kW võrra. Peab aga meeles pidama, et masinal märgitud energiatarve on mõõdetud stabiilsetes tingimustes 24 tunni jooksul. Selle tegelik energiatarve oleneb seadme kasutusviisist ja paigutusest. Samuti tuleb arvestada, et ühte energiaklassi kuuluvad masinad võivad tarvitada üsna erineval hulgal elektrit, seetõttu tuleb etiketile vaatamata võrrelda ka samasse klassi kuuluvaid masinaid.
  Palju räägitakse nõukogudeajast pärit kodutehnika suurest elektrikulust. Kalle Vanamöldri sõnutsi ei ole vanemate kodumasinate suurem energiakulu tingitud mitte niivõrd nende vanusest, kuivõrd nende vanemast mudelist. See kehtib ühtviisi nii nõukogude kui ka lääne mudelite puhul. ?Tegelikult polnud ka vene ajal energiasäästu temaatika päris võõras, üritati ka teha energiat kokkuhoidvamaid seadmeid, eriti nende puhul, mis eksporti läksid,? sõnab Vanamölder. Samas möönab ta, et eks vana kodumasin võtab tõesti rohkem voolu kui uus. ?Kõik kodumasinad tehakse niimoodi, et nad ei säilita oma säästlikkust ja välimust aastakümneid,? seletab ta. Ivo Aus tunnistab, et vanad külmkapid, nagu Minsk või Saratov, töötavad 20?30 aastat, kuid nende energiakulu muutumist on raske hinnata. Uue kodumasinaga ei juhtu mõne aasta jooksul midagi ? suuremast elektritarbimisest võib rääkida alles üle 10aastaste seadmete puhul. Näiteks külmkapil on see tingitud isolatsiooni halvenemisest.
  Kalle Vanamöldri kinnitusel ei mõjuta kodust elektri­arvet mitte niivõrd kodumasinate säästlikkus, kuivõrd inimeste käitumisharjumused ? see, kui otstarbekalt kodutehnikat ja valgustust kasutatakse. Siiski saab ka nende valikul hilisemaid kulusid kokku hoida: lisaks säästlikuma energiaklassi seadmetele tasub eelistada näiteks LCD-kuvarit kineskoopkuvarile ja säästupirni hõõglambile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vandeadvokaat ühistranspordist: alarahastuse vältimine on riigi vastutus
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
SAF Tehnika kasum kasvas aastaga poole võrra
Riia börsil noteeritud sidetehnikatootja SAF Tehnika teenis juunis lõppenud majandusaastal aktsia kohta 2,01 eurot kasumit, mis on 53% enam kui eelmisel majandusaastal.
Riia börsil noteeritud sidetehnikatootja SAF Tehnika teenis juunis lõppenud majandusaastal aktsia kohta 2,01 eurot kasumit, mis on 53% enam kui eelmisel majandusaastal.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Poolaasta maksutulu kasvas 16%
2022. aasta esimese kuue kuuga tasuti maksu- ja tolliametile 5,62 miljardit eurot makse, mida on eelmise aastaga võrreldes 16 protsenti rohkem.
2022. aasta esimese kuue kuuga tasuti maksu- ja tolliametile 5,62 miljardit eurot makse, mida on eelmise aastaga võrreldes 16 protsenti rohkem.
Välisturistid kulutasid Eestis rohkem kui eestlased välismaal
Välisturistid kulutasid Eestis teises kvartalis 320 miljonit eurot, Eesti elanikud jätsid välismaale samal ajal 265 miljonit eurot, on välja arvutanud Eesti Pank.
Välisturistid kulutasid Eestis teises kvartalis 320 miljonit eurot, Eesti elanikud jätsid välismaale samal ajal 265 miljonit eurot, on välja arvutanud Eesti Pank.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.