Venemaa piirab väliskapitali tulekut 39 majandusharusse

Tõnis Arnover 06. märts 2006, 00:00

Venemaa majandusarengu ja kaubanduse minister Gref ütles kabinetiistungil, et Venemaa aktsiaturg on kapitali enneolematult suure sissevoolu tõttu ülekuumenemisohus, mis võib kaasa tuua mulli. Analüütikud loevad sellest välja, et valitsus kardab mulli lõhkemise tagajärgi majandusele ning hakkab aktsiaturgu hoolsamalt jälgima.

"Valitsus pelgab, et aktsiaturu äkklangus võib majandust destabiliseerida," ütles Renaissance Capitali peastrateeg Roland Nash. Tema hinnangul ei ole aktsiaturu senine käitumine majanduslikult põhjendatud.

Venemaa RTS indeks kerkis mullu 83% ja tänavu veel 30%, mis teeb üle saja protsendi. Aktsiakursid on kerkinud põhiliselt välisinvestorite suure aktiivsuse tõttu. Lääne fondid suunasid üksnes veebruarikuu jooksul Venemaale 1,5 miljardit dollarit.

"Raha otsib investeerimisvõimalusi ja riskitahe on väga suur," ütles MDM Banki peaökonomist Peter Westin Moscow Newsile.

Samal ajal kui välisraha tulvab börsile, on Vene majanduskasv jätkuvalt vähenenud, mille peamine põhjus on investeeringute vähesus. Selle tagajärjel kahaneb Vene majanduse konkurentsivõime.

Grefi sõnul on auto- ja lennukitööstuse toodang vähenenud just seepärast, et need pole ülemaailmselt konkurentsivõimelised.

Majanduskasvu hoiab seni põhiliselt üleval kodumaine tarbimine, kuid see toetub laenudele ega suuda kaua majandust vedada.

Ameerika kaubanduskoja esindajad ütlesid Moskvas peetud pressikonverentsil, et Venemaa majanduskasv ei ole stabiilne, kuna tootmise moderniseerimisse investeeritakse vähe. Sel põhjusel ei kasva piisavalt ka näiteks nafta- ja gaasitootmine.

Kuigi Vene majandus vajab hädasti investeeringuid, teatas majandusminister Gref eelmisel nädalal, et valitsus kavatseb määratleda 39 strateegilist majandussektorit, kuhu on väliskapitali ligipääsu kavas piirata. Need hõlmavad relvatööstust, tuumaenergeetikat, lennukitööstust ja paljude loodusvarade kaevandamist.

Sellekohane seaduseelnõu peab valmima märtsis.

Eelnõus sätestatakse, et kui välisfirma soovib mõnes strateegilise majandussektori firmas omandada üle 25% ulatuvat blokeerimisõigusega aktsiapakki või üle 50 protsendi küündivat kontrollpakki, siis peab ta nõutama selleks loa Venemaa presidendilt ja valitsuselt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing