Olevimäe Kinnisvara pankrot lõppes raugemisega

17. märts 2006, 16:37

Aastate eest Tallinna Panga ja Kesklinna valitsuse asutatud Vanalinna Fondist väljakasvanud OÜ Olevimäe Kinnisvara pankrot lõppes raugemisega.

Sel kolmapäeval lõpetas Harju maakohus Olevimäe Kinnisvara pankrotimenetluse raugemise tõttu, kuna pankrotivarast ei jätkunud massikohustuste ja pankrotimenetluse kulude katteks vajalike väljamaksete tegemiseks.

Olevimäe Kinnisvara oli üks paljudest firmadest, mida pangajuhid kasutasid raha välja kantimiseks. Skeemi järgi moodustasid pangad tütarfirmasid, kuhu investeerisid ja seejärel pankrotti lasid.

Kohus menetles Olevimäe Kinnisvara pankrotti alates 2001. aasta suvest. Ettevõtte esindaja ütles tookord, et pankrot võiks vara puudumise tõttu kohe raugeda. Pankroti raugenuks kuulutamise hetkeks oli endiselt üleval ligi 11,7 miljoni kroonine võlg SEB Eesti Ühispangale.

Kohus vabastas sel nädalal pankrotihalduri Tiina Miti ametist, määrates talle pankrotivarast välja makstavaks tasuks ning vajalike kulude katteks 68 499 krooni ja 50 senti. Ettevõtte raamatupidamisdokumentide hoidjaks määras kohus Kaupo Meieri.

Varem on pankrotihaldur avaldanud, et Olevimäe Kinnisvara muutus maksejõuetuks jämeda juhtimisvea tõttu. Tallinna Pangast saadud laenu ei kasutatud hoonete remondiks, nagu oli ette nähtud, vaid see laenati edasi.

Seejuures ei nõudnud pank Olevimäe Kinnisvarale laenu andes mingit tagatist. Tallinna Panga juht Guido Sammelselg kuulus laenu andmise ajal ettevõtte eelkäijaks olnud Vanalinna Fondi juhatusse koos Kesklinna valitsuse vanema Jüri Otiga.

Offshore-firmale Vasilanta Limited ja Olevimäe Kinnisvarale kuulunud Tallinna Ärikeskuse AS pankrot oli samuti ette kavandatud, ettevõtte 2003. aasta majandusaruanne märkis, et likvideerimisprotsessi lõpetamiseks. Tallinna Ärikeskuse võlgade kogusummaks oli 18 miljonit krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing