Kui konkurents teeb meele mõruks

Teet Kurs 06. september 2006, 00:00

Uute europrügilate rajamisega on lagunemas väljakujunenud ärimudelid, mille taustal nii mõnigi prügivedaja on aastaid nautinud rahu ja küllust. Mudelid, kus prügivedaja otsustab ise, kuhu ta prügi viib, kas ta seda sorteerib või mitte, on saanud tugeva löögi. Eriti valuliselt on turuosalistest saanud puudutada need ettevõtted, kel on olnud opereerida oma prügila, mis on andnud võimaluse mängida hindadega erinevate teenuste vahel.

Lühikese aja jooksul on kaks korda võtnud jäätmekäitluse teemadel Äripäevas tuliselt sõna Tallinna prügila operaatorfirma Cleanaway juht. Mõlemas artiklis on ta rünnanud juunis avatud Eesti värskeimat ja modernseimat jäätmekäitluskeskust Pärnumaal.

Cleanaway'd häirib Paikre aktiivne müügipoliitika, koostöö omavalitsustega ja keskmisest soodsam ladestamishind. Cleanaway'd paistab enim häirivat asjaolu, et ta on sunnitud Pärnus ja tulevikus ka Pärnumaal kogutava prügi suunama sorteerimisse ning seejärel ladestama mitte mõnes oma prügilas, vaid lähimal asuvas Paikres.

Avalike rünnakute eesmärk paistab olevat soov näidata Paikret ebaefektiivse ja kalli jäätmekäitluskeskusena, mõjutamaks omavalitsusi meie poole altkulmu vaatama. Soovin vastata eksitavale informatsioonile, mida Cleanaway juht on avalikkuses esitanud.

Esiteks. Paikre hinnad on keskmiselt soodsamad kui Tallinna prügila ladestushinnad. Aga mitte kõigis ladestamisgruppides. Üksikute teenuste hind võib olla kõrgem konkurentidest. Selle põhjustab meile seatud nõue järgida ELi tavasid, kus jäätmete vastuvõtuhind on ettevõtjale valdavalt kõrgem kui elanikule. Eestis on asjalood olnud sageli vastupidi.

Teiseks. Soodsamat hinda ei saavuta me mitte tänu sellele, et oleme alginvesteeringuna saanud osa euroabist, ja mitte sellest, et Paikre amortiseerib kogu investeeringu, vaid pigem tänu hoolikalt kalkuleeritud ja kontrollitud majandustegevusele. Seega pole mõtet maalida meist pilti kui alatutest tururikkujatest.

Kolmandaks. Põhimõtteline eksimus on nimetada meid munitsipaalettevõtteks, mis justkui ei peaks teenima kasumit. OÜ Paikre ei ole eelarvest finantseeritav munitsipaalettevõte, vaid äriühing, mille omanikeks on omavalitsused. Meie eesmärk on kasumlikkus, kuid mitte sel määral, et see seaks ohtu omavalitsuste huvid keskkonna puhtuse osas.

Neljandaks. Paikre äriplaani üks osa on jäätmete järelsorteerimine. Paikre juurde kuulub Pärnus asuv jäätmete järelsorteerimisjaam. Iga omavalitsuse huvi on jälgida, et nende prügist võimalikult suur osa liiguks mitte otse prügilatesse, vaid enne seda toimuks prügi sortimine juba kodudes, seejärel sorteerimisjaamas, kus taaskasutamiskõlblik eraldatakse. Pärnu linn on asjast aru saades võtnud vedajatelt ära võimaluse viia jäätmeid mõnda odavasse, kuid nõuetele mittevastavasse väikeprügilasse, mille hilisema keskkonnaohutu sulgemise peame me ühiselt riigi rahakoti vahendusel kinni maksma.

Viiendaks. Pole põhjendatud, et eelsorteeritud prügi saaks ära anda tasuta, kui väga seda ka mõni vedaja ei sooviks. Eestis esimesena õnnestub ehk Pärnus korraldada sega-olmejäätmete veo hanked nii, et esialgu hakkab kahes linnaosas tööle eelsorteeritud jäätmete vedu. Mõistagi on see vedajale kulukam. Kuid ka Paikrel on kulud, sest 30-50% elanikkonnalt kogutavatest eelsorteeritud jäätmetest jõuab meieni määrdunult ja need tuleb viia ladestusse. Ladestuse maksab kinni sorteerija, lisaks maksab ta ka saastetasu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing