Tallinki juhid varemgi ülbitsenud

Kadi Heinsalu 10. november 2006, 00:00

Tallinki töötajate kõneisik Anne Sisask rääkis, et kuna ta on aastaid neil laevadel töötanud, on juhtunud, et kolleegid kurdavad Tallinki juhtkonna ülbe käitumise üle. Ise ta seda pealt näinud ei ole, sest pole töötanud baaris ega kauplustes.

"See ei ole meile uudis," sõnas ta Rootsi laeval juhtunu kohta. Paar nädalat tagasi pidas Tallinki juhatus Silja Symphonyl juhatuse koosolekut ning sellele järgnenud mitteametlik osa oli tipnenud rusikahoobiga baarmenile.

Sisask on kuulnud juhusest, kus Tallinki juhtkonna liige solvas ja mõnitas laevapoe töötajat selle eest, et riiulil polnud paraja suurusega triiksärki, kõik särgid olid väikesed.

"Alguses see kõik šokeeris meid, eriti suur oli kontrast Estline'i juhtkonnaga, kelle juures varem töötasime," jätkas Sisask. "Siis aga harjusime ja karastusime." Rootslastele oli see esmakogemus, sellest ka suur šokk, lisas ta.

Teise Tallinki töötajate usaldusisiku Mati Elmersi sõnul pole ametlikult Tallinki töötajatelt ühtegi avaldust tulnud, et midagi uurima hakata. Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu (EMSA) juhatus tuleb tema sõnul esmaspäeval kokku ja teeb Tallinki laevapersonalile üleskutse, kus julgustab neid juhtkonna ahistamisest teada andma.

"Jah, kuulujutu tasemel olen aeg-ajalt taolistest seikadest kuulnud, kuid rääkima pole keegi tulnud," ütles ka Elmers. "Tööalane ahistamine on meil ju tabuteema."

EMSA juht Kaia Vask kinnitas samuti, et on Tallinki juhtide ülbitsemisest laevadel jutte kuulnud, aga ametlikku kinnitust pole saanud, isegi kui on püüdnud seda uurida. Põhjus on Eesti ühiskonnas: tema sõnul oleks Eesti ülemus suure tõenäosusega omanikele tülikate laevatöötajate nimed välja andnud, mida Rootsis ei tehtud. Tema andmetel pole kunagi ka EMSA kaudu läinud ühtegi taolist juhtumit töövaidluskomisjoni.

Äripäeva küsitletud Tallinki endised töötajad jäid juhtkonna pidudest laevadel rääkides tagasihoidlikuks. "Otseselt nii, et Tallinki juhid tulevad laevale pidutsema, pole olnud. Nimetagem neid vastuvõttudeks. Juhatuse koosolekuid, igasuguseid tähistamisi on ikka olnud, kuid mingit intsidenti ma ei mäleta," rääkis Äripäevale üks endine Tallinki töötaja.

Tallinki juhtide Enn Pandi ja Kalev Järvelille mobiilid olid eile postkastis, nemad on puhkusel. Kommentaariks kättesaamatud olid ka juhatuse liikmed Lembit Kitter, Andres Hunt ja Keijo Mehtonen.

Tallinkit nõustava PR-firma Corpore teatel on Tallink seisukohal, et nemad kuulujutte ei kommenteeri ning juhatuse koosolekule järgnenud peoga seonduv klaaritakse maja sees.

Mehtonen on öelnud Rootsi TV4-le, et Silja Symphonyl toimunu oli kruiisireisijate jaoks täiesti tavaline. "Mindi veidi vaidlema ega jõutud kokkuleppele. Ehk oli keelelisi raskusi ja kultuurilisi raskusi," ütles Mehtonen.

Silja Line'i avalike suhete juht Tuomas Nylund teatas Soome uudisteagentuurile STT, et Tallinki juhid vabandasid Silja Line'i töötajate ees e-kirjaga.

Rootsi ametühing SEKO kavatseb laeval toimunu kohta teha avalduse politseile. Järgmisel nädalal peaksid Tallinki juhid SEKOga kohtuma.

24. oktoobril pidas Tallinki juhatus oma koosolekut Silja Symphony pardal, mis oli teel Helsingist Stockholmi.

Pärast koosoleku ametliku osa lõppu siirdusid Tallinki juhatuse liikmed, kelles laevatöötajad tundsid pidutsejatena ära Enn Pandi, Andres Hundi ja Keijo Mehtoneni, laeva baari. Need andmed pärinevad Rootsi meremeeste ametühingu SEKO juhilt Janne Rudenilt.

Kui jõudis kätte aeg baar sulgeda, keeldusid firmaomanikud sealt lahkumast ja hakkasid ise endale jooke valama. Seetõttu puhkes baarmeniga riid ja Andres Hunt oli virutanud baarmenile rusikaga näkku. Saadud hoobist purunesid baarmeni prillid ning tekkis näohaav.

Sellisest teenindusest pahandatud, kolis lõbus seltskond teise baari, mida samuti just parasjagu kinni pandi. Firma tippjuhid pakkusid baariteenindajatele raha, et need baari lahti hoiaks. Sellega baaris nõus ei oldud, mispeale ärimehed solvasid baari naisteenindajaid. Nemad olevat firma tippjuhtide sõnul Tallinki teenijatüdrukud.

Sellega aga Tallinki tippjuhtkonna pidu veel ei lõppenud. Soome meedia andmetel olevat pidutsejad samal ööl nõudnud laeva tax free kaupluse juhilt, et see teeks juba suletud poe lahti ning suitsu müüks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing