Uus seadus sunniks Kruuda metsa istutama

Ärimees Oliver Kruuda peaks kaevatud kraavid kinni ajama ja maharaiutud metsa asemele uue istutama, kui kehtiks praegu ettevalmistatav seadus, ja eksperdi arvates aitaks see taastada tekitatud keskkonnakahju.

Postimees kirjutab, et kas Kruuda ja tema ämma maha pandud seeneniidistikud võivad Nõmme metsade alla alles jääda, otsustab praegu kooskõlastusringil oleva keskkonnavastutuse seaduse kohaselt samuti ekspert, kes ei saa aga teha isetegevust, vaid peab toimima ministri määrusega kehtestatud korra järgi.

Kahjustada saanud looduse algne olukord tuleks taastada või asendada, sest see on tihti karmim karistus kui rahatrahv, mille kohta mõned mehed ütlevad, et maksavad vajadusel kas või topelt.

Keskkonnaministeeriumi juristi Evelin Lopmani sõnul ei tähenda aga, et trahvid ära kaovad, vaid trahv võib lisanduda kahjustada saanud keskkonna taastamise kohustusele.

Seadus ei ole aga mõeldud vaid Oliver Kruuda ja teiste temataoliste korralekutsumiseks, vaid üritab tegeleda igasuguse keskkonnakahjuga. "Kui keegi reostab ära jõe, mille tagajärjel hukkuvad seal kalad, siis peab reostaja jõkke laskma uued kalad," lausus Lopman.

Sama põhimõtte järgi tuleb tegutseda ka kõikvõimalike muude keskkonnakahju juhtumite korral. Kui metsa mahavõtmise puhul on tekitatud loodusele kahju, siis tuleb istutada uus mets.

Kui näiteks kaitsealuse merikotka elukohale on tekitatud kahju, siis tuleb elukoht võimaluse korral taastada. Kui pankrannik on ära lõhutud, tuleb ka see taastada.

Hetkel kuum