Harry Tuul • 14. november 2006 kell 22:00

Õnnetustes samad nimed

Nimelt üritasid Briti kindlustajad välja selgitada, kas on seost autoomaniku nime ja tõenäosuse vahel, et talle tuleb hüvitis välja maksta, kirjutas Daily Mirror. Kui kindlustajad uurisid 23 000 väljamakset viimase viie aasta jooksul, jõudsid nad järeldusele, et seos on olemas.

Meestel on ohtlik olla Gabriel, sest peaingli nimekaim satub aasta jooksul autoõnnetusse 22protsendise tõenäosusega. Talle järgnevad 21 protsendiga Sebastian ja Kyle. Naistest peaks autoroolist eemale hoidma Natasha, kelle õnnetusprotsent on 22. Ettevaatlik tuleks olla ka Rubyl 21- ja Harrietil 19protsendise avariitõenäosusega.

Ohtlik on olla Morgan, sest nii naised kui ka mehed, kes seda nime kannavad, satuvad 20protsendise tõenäosusega autoavariisse. Aasta varem olid The Timesi andmetel sama nimekirja tipus naistest jällegi Natasha 35 ja meestest Lloyd 30 protsendiga.

Kuigi Briti kindlustajad väidavad, et ei võta Gabrielidelt ja Natashadel rohkem raha, on neil õigus riski arvesse võtta ja kindlustusmakset tõsta. "Kui ettevõte leiab, et näiteks Johni-nimelistele makstakse kindlustust tihedamini, võib selts võtta seda arvesse kindlustusmakse arvutamisel," ütles Briti Kindlustajate Assotsiatsiooni esindaja.

Samamoodi on nimekiri ohututest nimedest, nende risk on kordades madalam. Nii satuvad Ellised ja Elliotid õnnetusse vaid 6protsendise tõenäosusega. Naistest on teedel vähem õnnetusi Isabelladel ja Eleanoridel tõenäosusega vastavalt 8 ja 9 protsenti.

"Inimese nimi If Eesti Kindlustuse riskihindamisel rolli ei mängi," kinnitas ettevõtte isikukindlustuse tootejuht Terje Rabe. Küll aga on oluline sugu. "Meestega juhtub õnnetusi palju rohkem kui naistega," ütles Rabe.

Finantsinspektsiooni kommunikatsioonijuht Malle Aleksius rääkis, et Saksamaal võib riski arvestamise alusena kasutada isiku usutunnistust.

Euroopa Liidu direktiiv keelab peagi mehi ja naisi kindlustuses ebavõrdselt kohelda. "Pärast 2007. aasta 21. detsembrit sõlmitud lepingute osas ei või soo arvestamine kindlustusmatemaatikas tuua kaasa individuaalsete kindlustusmaksete ja -hüvitiste erinevusi," selgitas Aleksius.

Minu teada on näiteks vene või araabia lastel üldse väike valik eesnimesid. Näiteks Aleksander, Vladimir, Juri, Sergei. Või näiteks Mohhammed Araabia riikides. Mida suurem hulk inimesi kannab sama eesnime, seda suurem ju statistiline tõenäosus, et selle nime kandjatega juhtub rohkem õnnetusi kui näiteks Gürselea või Menelaosega.

Tegur peab olema seotud ohu tekke võimalusega. Nime saab soovi korral muuta, kuid kas nimevahetus vähendab ka õnnetusse sattumise riski? Väheusutav.

Hetkel kuum