• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ida-Virust kujuneb tööstuste magnet

  "Ida-Virumaa tööstuspiirkonnale pole Eestis ühtegi võrdväärset konkurenti, mistõttu suuname siinsete tööstusalade tutvustamise eelkõige Skandinaavia, Saksamaa, Suurbritannia ja Venemaa investoritele," ütles Ida-Viru Ettevõtluskeskuse projektijuht Mihkel Laan.
  Kuigi töötuse määr Ida-Virumaal langes tänavu viimase kvartaliga 14 protsendilt 8,5-le, on Ida-Virumaal veel piisavalt vaba tööjõudu, usuvad sealsed ettevõtjad. "Mujal Eestis sellist vaba tööjõudu pole. Ainus võimalus väiksemates maakondades töölisi leida on neid üle osta," lisas Laan.
  Tuleval aastal investeerib MKT Holding OÜ Ida-Virumaale Püssi rajatavasse puitkiudplaatide tehasesse 280 miljonit krooni. Seni on ettevõte puitkiudplaate tootnud Leedus Vilniuses. "Püssi tehase tootmismaht on kaks korda suurem kui Vilniuses, samuti on siia toodavad seadmed moodsamad," sõnas MKT Holdingu Leedu tütarettevõtte Medienos Plausas AB direktor Alari Akermann.
  "Kaalusime ka kahte olemasolevat tootmishoonet Poolas, kuid Ida-Virumaa kasuks rääkis suurepärane geograafiline asukoht," teatas Akermann.
  "Meie õnneks lõpetab Repo oma tehases puitkiudplaadi tootmise, mistõttu saame sealt vabaneva tööjõu endale," rõõmustas Akermann.
  Rootsi ettevõte ElektronikGruppen BK AB kaalub samuti oma elektrooniliste komponentide tootmise Rootsist Ida-Virumaale kolimist. "Rootsis pole piisavalt oskustööjõudu ja Hiinas tootmine Euroopa turule pole pikas perspektiivis mõeldav," rääkis firma juht Johan Ålander. Rootsi töösturi sõnul on oluline argument ka Ida-Virumaa odav tööjõud. "Samas tuleb arvestada, et ka siin hakkavad tööjõukulud kasvama, mistõttu on oluline tootmise maksimaalne automatiseerimine," tõdes ta.
  Ida-Virumaal on keskmine palk Eesti madalaim. Kui Harjumaal teenib keskmine töötaja üle 10 000 krooni kuus, siis Ida-Virumaal tuleb ära elada napilt üle 6500 krooni ulatuva brutokuutasuga.
  Ettevõtjad tunnistasid üha kasvavat palkade tõstmise vajadust. "Palgasurve viib nõrgad tööstused pankrotti ja nii saavad tugevamad tööjõudu juurde," märkis SA Jõhvi Tööstuspark juhataja Teet Kuusmik.
  Konverentsil tõdeti, et riigi toetus tööstusele on ebapiisav. Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Meelis Atoneni ütles, et põllumajandus on tööstusega võrreldes selgelt ülefinantseeritud. "Mina suunaksin osa põllumajandustoetusi tööstusse. Pole mõtet põllumajandusega tegelejate mugavust kinni maksta," märkis Atonen.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Abiks investorile: kuidas hinnata iduettevõtet?
Iduettevõtte väärtuse määramisel pole traditsioonilised tulu-, turu- või netovara meetodid sobilikud, eri arengufaasides tuleb kasutada eri lähenemist, kirjutab PwC tehingute nõustamise juhtivkonsultant Kristjan Jalakas.
Iduettevõtte väärtuse määramisel pole traditsioonilised tulu-, turu- või netovara meetodid sobilikud, eri arengufaasides tuleb kasutada eri lähenemist, kirjutab PwC tehingute nõustamise juhtivkonsultant Kristjan Jalakas.
Usinalt aktsiaid müünud ELMO Rendi juht lahkub juhatusest
ELMO Rendi tegevjuhi kohalt ja juhatusest taandub Julia Nekrassova, uueks juhatuse liikmeks saab Allan Leppikson, kes on seni vastutanud ettevõtte sõidukipargi töös hoidmise eest, teatas ettevõte börsiteate vahendusel.
ELMO Rendi tegevjuhi kohalt ja juhatusest taandub Julia Nekrassova, uueks juhatuse liikmeks saab Allan Leppikson, kes on seni vastutanud ettevõtte sõidukipargi töös hoidmise eest, teatas ettevõte börsiteate vahendusel.
Soome pungil kirbuturg toob ülejäägi Eestisse
Koroonaajal rohkem koju suunatud soomlased toovad kasutatud kaupa kõvasti kirbuturule, aga müügiks see päris sama tempoga ei lähe. Forssa Hope-nimeline taaskasutuskoht toob müümata jäänud kauba Eestisse, kirjutab Yle uudisteportaal.
Koroonaajal rohkem koju suunatud soomlased toovad kasutatud kaupa kõvasti kirbuturule, aga müügiks see päris sama tempoga ei lähe. Forssa Hope-nimeline taaskasutuskoht toob müümata jäänud kauba Eestisse, kirjutab Yle uudisteportaal.
Eestis populaarne auto põrus USA rahulolu-uuringus
Vaid 29 protsenti Toyota C-HRi omanikest Ameerikas ostaksid sama mudeli uuesti, selgub mõjuka tarbijaväljaande Consumer Reports küsitlusest.
Vaid 29 protsenti Toyota C-HRi omanikest Ameerikas ostaksid sama mudeli uuesti, selgub mõjuka tarbijaväljaande Consumer Reports küsitlusest.