Jõuluvana postkontor Gröönimaal on pankroti äärel

Jõuluvana postkontorisse Gröönimaal kirjutanud lapsed ei pruugi tulevikus saada vastust, sest riiklikud toetused on postilt ära võetud ja raha napib, vahendab ETV24.

Poistel ja tüdrukutel üle maailma on jõuluvanale kirja saates valida kahe aadressi vahel. Nii jõuluvana Nookis Gröönimaal kui ka teine Rovaniemis Lapimaal on seni maksnud oma abilistele, et need lastele vastaks, kirjutas The Times.

Kuigi Lapimaa jõuluvana sai möödunud aastal ligi pool miljonit kirja, läheb tal tänu avalikele annetustele hästi. Gröönimaa jõuluvanal, kes saab vaid umbes 50 000 kirja aastas, on nendele vastamisega raskusi, sest Gröönimaa valitsus ei anna alates 2002. aastast enam postile toetusraha. Pärast seda on aastas paarsada tuhat eurot kulutav jõuluvana postkontor Gröönimaal tegutsenud eraettevõtte ja annetuste abiga.

Gröönimaa pealinn Nook hakkas ennast pidama jõuluvana kodupaigaks pärast seda, kui pardipoeg Donald koos kaaslastega käis selles linnas jõulumehel külas 1934. aastal tehtud Walt Disney joonisfilmis.

Jõuluvanade aastakongressil 2003. aastal hääletati Gröönimaa jõuluvana "tõeliseks" Santa Clausiks. Ametlik jõuluvana on aga kaotamas kirjade lahingut enda rivaalile Lapimaal.

Rovaniemi postiülem Paila Ollila rääkis, et kaubandusministeerium on võtnud enda kanda 30-40% Soome jõuluvana kuludest, mis on umbes 2,3 miljonit krooni aastas. See raha võimaldab maksta 10 pensionärist haldjale ja 15 postitöötajale, et nad vastaksid kõigile kirjadele, millel on selge saatja aadress ja ka veidi sisu peale soovitud kinkide nimekirja.

Hetkel kuum