Sõerd: üks tulumaksusüsteem on parem kui 27

29. november 2006, 10:07

Ettevõtja seisukohalt on hea kui Euroopas
on üks ettevõte tulumaksusüsteem ja mitte 27, ütles rahandusminister Aivar
Sõerd.

"Ühine maksubaas on ettevõtjate elu kergendav ja halduskoormust vähendav. Tegemist on olulise algatusega, mis koos tervendava äriühingute maksukonkurentsiga muudab kogu Euroopa Liidu konkurentsivõimelisemaks,“ kommenteeris Sõerd.

Euroopa Liidu maksuvolinik soovib ühise maksubaasi käivitada juba 2011. aastal. Saksamaa soov sellesse pookida minimaalne maksumäär puudutaks ka Eestis kehtivaid maksusoodustusi. Euroopa Liidu maksuvolinik Laszlo Kovacs ütles ajalehele Financial Times, et loodab järgmisel aastal uue maksubaasi eelnõuga valmis saada ning ootab selle käivitamist juba 2011. aastal, juhul kui liikmesriigid seda pooldavad.
Kovacs'i soov reformi enda ametisoleku ajal läbi viia on rahandusministeeriumi nõuniku Erki Uustalu sõnul aga liiga ambitsioonikas. Näiteks maksubaasi töögrupp on koos käinud juba kaks aastat ning midagi uut ei ole veel otsustatud.
Maksubaasi idee võib siiski uue hoo sisse saada järgmisel aastal, mil selle üks peamisi initsiaatoreid Saksmaa hakkab ELi eesistujamaaks. Viimane soovib baasi pookida ka minimaalse maksumäära. Sel juhul oleks ohus Eestis rakendatud 0-protsendine ettevõtte tulumaks väljavõtmata kasumilt.
„Kuna aga töö on alles algusjärgus, eelnõu esitatakse alles 2008. aasta lõpus, on veel vara rääkida lõplikust seisukohast, teadmata üksikasju. Maksumäärade ühtlustamist me jätkuvalt ei toeta,“ ütles Aivar Sõerd.
Iga riik võib maksubaasiga liitudes tulumaksumäära ise kehtestada, ühtse tulubaasi mõte on mitmes riigis tegutseva ettevõtte toiminguid lihtsustada.
Ettevõtted, kes ei soovi teistes liikmesriikides asju ajada, maksavad makse endisel moel, kavandatav maksubaas puudutab kõigest neid ettevõtjaid, kes tegutsevad Euroopa Liidu eri riikides. Samas usuvad paljud Kovazci alluvad, et aja jooksul võib toimuda ka täielik ümberlülitumine terviklikule ja ühtsele Euroopa Liidu maksusüsteemile.
Financial Times´i hinnagul võivad Eesti ja Slovakkia maksubaasist minimaalse maksumäära kehtestamise tõttu välja jääda. Reformi vastu on ka Suurbritannia ja Iirimaa, kes ei soovi jagada oma maksualast suveräänsust.
„Eesti valitsuse seisukoht on maksubaasiga kaasa minna ainult siis, kui see on meile soodsam,” sõnas rahandusministeerium nõunik Erki Uustalu.
Kovaczi sõnul on uuele maksubaasile toetust avaldanud 18 Euroopa liidu riiki 25-st. Pooldajatega peaks esimesest jaanuarist liituma ka Bulgaaria ning Rumeenia.
Üleeuroopaline maksusüsteem rakendub ainult sel juhul, kui kõik liikmesriigid nõustuvad sellega ühehäälselt.
Kui kasvõi üks riik ei kinnita maksubaasi ideed heaks, on mõeldav teiste riikide vaheline tõhustatud koostöö, mille järgi võivad vähemalt kaheksa euroopa liidu riiki maksubaasi ise rakendada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. November 2006, 09:59
Otsi:

Ava täpsem otsing