30. november 2006 kell 22:00

Marilyn Monroe elustub Ugala laval

Juba muusikali pealkiri ei tekita kahtlust: Viljandi Ugalas täna õhtul esietenduv lugu kõneleb ei kellestki muust kui Marilyn Monroest - unustamatust filmitähest ja pop-ikoonist.

Muusikalis kõlavad laulud Marilyni kuldrepertuaarist: "Diamond's Are A Girl's Best Friends", "I Wanna Be Loved By You", presidendile lauldud "Happy Birthday" ning samuti palju teisi tema ajastust pärit meloodiaid.

Soomlaste kirjutatud ameerika lugu Eesti laval on kindlasti midagi muud kui sama lugu Soome laval. Lavastaja Kalju Komissarov käis muusikajuhi Peeter Konovalovi ja liikumisjuhi Oleg Titoviga Soomes seda vaatamas ning kinnitab: "See, mida meie teeme, erineb printsipiaalselt kõigest sellest, mida seal tehti."

Kui soomlased püüdsid oma lavastuses tões ja vaimus luua lavale Ameerikat ning elustada tollaseid filme, siis Kalju Komissarov seda teed käia ei soovinud. "Jumal hoidku, palju neid inimesi üldse elus on, kes seda veel mäletab!" ohkas ta meenutades Marilyn Monroe tähetundi filmis "Džässis ainult tüdrukud".

Laval näeb asju, mille kohta väidetakse, et see on tõsi ning seal on asju, mille üle vaieldakse. Kas või näiteks Marilyni õnnetu lõpu küsimus: kas ta tapeti või mürgitas ta end ise?

Kuna lavastaja ei pea end spetsialistiks Monroe eluloo alal, ei hinda ta ka loo tõele vastavust.

Igatahes rullub Ugala laval lahti pilt Marilyni elust, mis viis läbi tõusude ja mõõnade, sisemiste hirmude ning välise glamuuri traagilise ja senini saladuslikuks jäänud lõpuni. Sama kirev ja heitlik kui tema filmikarjäär, oli ka Marilyni isiklik elu.

Nii on muusikali paljude tegelaste hulgas pesapallitäht Joe DiMaggio, kirjanik Arthur Miller, laulja ja filmitäht Frank Sinatra, president John F. Kennedy ja minister Robert Kennedy - Marilyni saatuslikud mehed.

Kuigi peakangelase elu on traagilise lõpuga, lubas lavastaja, et nalja saab ka kindlasti. Osa sellest on nn tsehhisisene nali nii näitemängu tegemise kui ka kino kandist ning televisiooniga suhtlemise arvel ja kohta.

Oma trupiga, kus ei tee kaasa ühtegi pealinna staari, jäi Kalju Komissarov väga rahule. "See, mida teeb Hilje (Murel, toim) Marilyni rollis, on ikka väga uhke," kiitis ta. Hilje Murel ise on ühes intervjuus nimetanud rollipakkumist parajalt suureks väljakutseks.

Teadmisi Marilyn Monroe elust enne rolli saamist nimetas ta üsna üldisteks: näinud filmis ja fotodel ning kuulnud, et staar lõpetas oma elu ise.

Töö rolliga on andnud palju vastuseid ning see uurimistöö on olnud huvitav. "Kogu Ugala ja terve meeskond säravad," ütles Hilje Murel Sakalale antud intervjuus. Abiks talle ja kõigile teistele on nii Gerly Tinni kostüümid, Ülle Konovalovi grimm, Peeter Konovalovi muusikajuhi käsi kui ka Oleg Titovi loodud tantsud. Lisaks Hilje Murelile näeb laval peaaegu tervet Ugala truppi, kellele on appi tulnud Kalju Komissarovi tudengid Viljandi kultuuriakadeemia lavakunstide osakonna nooremalt kursuselt.

Peeter Konovalov on lavastuse tarvis kokku pannud spetsiaalse orkestri, kogu muusika ja laul esitatakse laval otse.

Autor: Ülle Hallik

Hetkel kuum