Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  KERA-lased jagasid riigi vara

  Kõige suurema üllatusena tuli avalikkusele kapo ja prokuratuuri poolt mädapaise avamine maa-ametis, mis viis ka keskkonnaministri Villu Reiljani ametist lahkumiseni.
  Vaatamata sellele, et ajakirjanduses oli korduvalt juhitud valitsusliikmete tähelepanu maadevahetusele kui tulusale äriideele, ei teinud ükski valitsusliige midagi, et riigile kahju tekitamist vältida. Teised ministrid ei tahtnud sekkuda keskkonnaministri valitsemisalasse ja keskkonnaminister Reiljan tõenäoliselt ei tahtnud asju ajada nii, et need välistanuks maadega sahkerdamised.
  Seni on kogu skandaal piirdunud poliitilise vastutusega, mille võttis Villu Reiljan ministriametist lahkumisega. Selle skandaali eest vastutab aga terve valitsus, kes ignoreeris nagu üks mees meedias korduvalt ilmunud viiteid korruptsioonimaigulisele maaärile.
  Teine näide poliitilise võimu mannetusest on riigile kuulunud Werol, mis samuti andis tööd ja leiba prokuratuurile ning pani kaklema Eesti ärimaailma raskekahurväe. Ühel pool rinnet Rein Kilk ja teisel pool Urmas Sõõrumaa koos Oliver Kruudaga.
  Rahvaliidu ministrite kureeritud riiklik rapsiõlitootja vaakus hinge, sest poliitikutest nõukogu ei suutnud ohjata firma juhtkonda. Ettevõtte endist juhti ja Rahvaliidu võtmepoliitikute jahikaaslast Erki Aavikut süüdistatakse firmast rahakantimise katses. Õnneks sai sel aastal maksumaksja Werolist lahti ja loodetavasti suudab Rein Kilk selle ettevõtte taas jalgele aidata.
  Nagu maadevahetuse skandaalist ja Werolist veel vähe oleks, otsustas Reiljan uudiskünnise ületada Hans H. Luige lähedaste vastu suunatud rünnakute õigustamisega. Reiljani väitel on Luik oma kirjutistega teistele nii palju kurja teinud, et pole ime, et teda ennast nüüd rünnati.
  Järgnevatel kuudel peab Rahvaliit tegema imet, et end tagasi mõjukate erakondade sekka mängida. Rahvaliidu nõrgenemisest võidab Keskerakond, kelle tegemisi saatsid lõppeval aastal samuti mitmed skandaalid. Kuulsaim neist kindlasti Edgar Savisaare Keila-Joa majaostu uurimine kapo poolt. Kapo jõudis järeldusele, et Savisaar sai maja turuhinnast odavamalt. Kogu küsimus taandus aga sellele, kas soodne majaost on meelehea või mitte. Kapo jõudis järeldusele, et pistisena seda kingitust käsitleda ei saa.
  Teine kuulus maja, mis Keskerakonda sel aastal saatis, oli Sakala Keskus. Kaua veninud Sakala Keskuse arendusprojekt sai uue hoo pärast seda, kui üks arendajatest, Peeter Rebane erakonnaga liitus. Pärast seda said arendajad loa maja lammutamiseks. See tekitas aga avalikkuse pahameeletormi, sest Sakala Keskuse hoonestusõiguse konkursil ei nähtud ette hoone lammutamist.
  Kolmas maja, mis samuti peegeldab Keskerakonna mõjuvõimu ning ärimeeste ja poliitikute tihedate sidemete hinda, oli endine Kalevi kommivabriku hoone, kus praegu rendib pinda politsei. Sügisel avaldas riigikontroll Keskerakonna tipp-poliitikute poolt läbi surutud kommivabriku hoone rendi kohta hävitava hinnangu. Riigikontroll jõudis järeldusele, et maksumaksjale oleks olnud kasulikum kommivabriku rentimise asemel ise politseile uus maja ehitada. Renditingimused olid lihtsalt riigile ebasoodsad ja kogu tehing kulukas.
 • Hetkel kuum
Vitali Šipilov: esimene "taastuvenergia seadus" sisaldab selle mõju vähendavaid kompromisse
Enne valimisi võttis riigikogu vastu taastuvenergia valdkonnas ulatusliku muudatuste paketi, mis peaks aitama võidelda ebapiisava võrguvõimsusega ning liigse bürokraatiaga tuuleparkide arendamisel. Seadusest paistab paraku aga taas fragmentaarsus, otsustamatus ja kirik-keset-küla-lähenemine, kirjutab advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat Vitali Šipilov.
Enne valimisi võttis riigikogu vastu taastuvenergia valdkonnas ulatusliku muudatuste paketi, mis peaks aitama võidelda ebapiisava võrguvõimsusega ning liigse bürokraatiaga tuuleparkide arendamisel. Seadusest paistab paraku aga taas fragmentaarsus, otsustamatus ja kirik-keset-küla-lähenemine, kirjutab advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat Vitali Šipilov.
Euroala alusinflatsioon kiirenes rekordini
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Ralli: USA indeksid lõpetasid reedel nii päeva kui nädala vaates tublisti rohelises
Reedel sulgusid USA aktsiaindeksid kõvas plussis, sest S&P 500 kerkis 1,4 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis 1,2 protsenti ja tehnoloogiamahukas Nasdaq Composite rallis kõige enam ehk koguni 1,6 protsenti. Karuturust toibudes on sellised numbrid lootustandvad.
Reedel sulgusid USA aktsiaindeksid kõvas plussis, sest S&P 500 kerkis 1,4 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis 1,2 protsenti ja tehnoloogiamahukas Nasdaq Composite rallis kõige enam ehk koguni 1,6 protsenti. Karuturust toibudes on sellised numbrid lootustandvad.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Valitsus jätnuks Sutteri preemiata, nõukogu ei pidanud seda miskiks "Kuidas saab maksta preemiat, kui nad ei ole ülesannetega hakkama saanud?"
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Bahmuti kaitsjad said Ragnar Sassilt auto. "Võitleme iga hoone pärast"
Ragnar Sassi eestvõttel organiseeritud Eesti abikonvoi eile Kiievisse jõudnud 13 autost üks kingiti täna Bahmuti linna kaitses osalevale Ukraina üksusele.
Ragnar Sassi eestvõttel organiseeritud Eesti abikonvoi eile Kiievisse jõudnud 13 autost üks kingiti täna Bahmuti linna kaitses osalevale Ukraina üksusele.
Luminofoorlambid kaovad peagi turult
See aasta on valgustustehnika arengus väga oluline, sest rakenduvad olulised ELi määrused, mis turgu reguleerivad ja kogu valgustussektorit mõjutavad.
See aasta on valgustustehnika arengus väga oluline, sest rakenduvad olulised ELi määrused, mis turgu reguleerivad ja kogu valgustussektorit mõjutavad.
Loovagentuuri juht: meie tehisintellekti abi tekstiloomes ei kasuta
Me kasutame tehisintellekti abi teinekord visualiseerimiseks, aga tekstiks mitte, lausus Äripäeva hommikuprogrammis loovagentuuri Optimist Creative´i tegevjuht Magnus Lužkov.
Me kasutame tehisintellekti abi teinekord visualiseerimiseks, aga tekstiks mitte, lausus Äripäeva hommikuprogrammis loovagentuuri Optimist Creative´i tegevjuht Magnus Lužkov.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.