Makedoonia läheb ühtsele tulumaksule

Gert D. Hankewitz 18. jaanuar 2007, 00:00

Euroopa Liidu liikmeks saamist ootavas Endises Jugoslaavia Vabariigis Makedoonias kehtib praegu eraisikule astmeline tulumaks - 15, 18 ja 24 protsenti. Et praeguse valitsuse valimislubaduste sekka kuulus proportsionaalse tulumaksu rakendamine, üritatakse 12protsendiline maks selle aasta jooksul ka ellu viia. See teeks Balkani poolsaare lõunaosas asuvast üle kahe miljoni elanikuga maast Euroopa madalaima tulumaksuga riigi.

Seejuures ei kavatse valitsusjuhid nii väikse langusega piirduda ning on järgmisel aastal ekspertide soovitustel valmis tulumaksu 10 protsendi peale laskma, lootes, et suurenevad välisinvesteeringud mõjuvad majanduse arengule sama positiivselt, nagu see on Balti riikides olnud. Samuti peaks ühetaoline tulumaks tegema raskemaks sellest kõrvalehoidmise.

Eesti rahandusministri Aivar Sõerdi sõnul on Makedoonia käik tulevikutrend. "Ilmselt on üleüldine suundumus, et üha enam riike tunneb huvi proportsionaalse tulumaksu vastu, loobudes astmelisest tulumaksust," rääkis minister, kelle sõnul on Makedoonia selline soov tunnustus Eesti ühetaolisele maksusüsteemile, mille põhimõteteks on maksumaksjate võrdne kohtlemine, lai maksubaas ja piiratud arv erandeid.

Praegu on Eesti kõrval ühetaoline tulumaksu kasutusel Lätis, kus see on 25 protsenti, ning Slovakkias 19 protsendiga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing