Aastaprognoosid juba täidetud

Piret Reiljan 01. veebruar 2007, 00:00

Tallinna börsi aktsiahindade liikumist peegeldav Äripäeva indeks kasvas jaanuaris rohkem kui analüütikud mullu enne jõule kogu 2007. aasta kasvuks prognoosida julgesid, jäädes veel õige napilt alla 20protsendise tõusu.

"Kuigi nii kiire kasv pole terve aasta vältel kindlasti jätkusuutlik, tõuseb aasta lõpuks indeks minu poolt detsembris pakutud 15 protsendi asemel ilmselt tõesti rohkem," sõnas LHV analüütik Erki Kert. Detsembris pakkus Kert Tallinna börsi indeksi aastakasvuks umbes 15%, kuna uskus just sellisesse suurusjärku jäävat ettevõtete eelmise aasta kasumitõuse. "Enne, kui kõigi ettevõtete neljanda kvartali tulemused avalikuks saavad, ma uut prognoosi välja ei ütleks," nentis ta.

Veidi rohkem kui kuu aja eest oli oma prognoosis kõige optimistlikum investeerimispanga Suprema juhatuse esimees Peeter Saks, kes pakkus indeksi kosumist rohkem kui 20%. "Mina pakkusin kõige täpsemini! Ütlesin, et tõuseb 25 või enam protsenti," rõõmustas Saks. Oma prognoosi investeerimispankur ülieduka jaanuarikuu pärast muutma ei hakka. "Pole põhjust enda ennustust iga nädal ümber hinnata, samuti nagu pole mõtet iga nädal aktsiaid osta või müüa," rääkis mees.

Oma pakkumises jäi jõulude eel tagasihoidlikemaks Hansabank Marketsi analüütik Sander Danil, kes ennustas indeksi kosumist aasta kokkuvõttes 10-15%. Eile Danil oma varasemast prognoosist rääkida ei soovinud.

"Ma olen kaks päeva Eestist ära olnud ega taha Eesti asja hetkel kommenteerida," teatas mees.

LHV analüütik Kert näeb kohaliku börsi lennukuse põhjusi eelkõige suures välisraha sissevoolus. "Viimastel kuudel on enda jaoks Balti börsid avastanud näiteks mitu Poola fondi, kes siia aktiivsemalt investeerima on asunud," ütles Kert ja lisas, et oluline panus hindade tõusu on ka kohalike väikeinvestorite kõrgendatud aktiivsusel. Suprema tegevjuht Saks jaanuari kiire kasvu üle erilist imestust ei avaldanud.

"Jaanuar on alati aktiivne kuu ja suvel on vaiksem," jäi ta napisõnaliseks.

Investoritel soovitavad analüütikud justkui ühest suust üldise eufooriaga mitte kaasa minna ning oma strateegiale kindlaks jääda. "Pigem on praegu just õige aeg liikuda kaitsepositsioonidele. Soovitan eelistada suurema dividenditootlusega ettevõtteid nagu näiteks Eesti Telekom," märkis LHV analüütik Kert.

Suprema juhi Saksa sõnul on turgude kõikumine loomulik ja ka võimaliku tagasilöögi puhul pole mõtet paanikasse sattuda.

Väikeinvestor ja IT Grupi juhatuse liige Esti Ehatamm-Fels kardab oma kasumit börsil ootamatu korrektsiooni tõttu maha mängida, mistõttu kõnnib ta oma tehingutes alati nööri mööda.

"Mul on täpselt paigas, et kui aktsia väärtus langeb rohkem kui kolm protsenti, lähevad need kohe müüki. Tahan alati vältida kogu kasumist ilma jäämist," kinnitas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing