Kariibi piraatidega maailma lõppu

Mari Hiiemäe 25. mai 2007, 00:00

Varasematest osadest tuttavad peategelased seiklevad nüüd aga hoopis erilises taustsüsteemis.

Olulisematest tegelastest on filmis kohal kõik eelmiste osade värvikamad kujud: Jack Sparrow (Johnny Depp), Will Turner (Orlando Bloom) ja Elizabeth Swann (Keira Knightley). Tähtsat rolli mängib tegevuses "Lendava hollandlase" kunagine kapten Barbossa (Geoffrey Rush), kes on needusest vabastatud ning nüüd otsustanud piraadimaailma püsimise eest seista. Eksootilise liini lisab sündmustikku Singapuri piraadimeeskonna kaasamine. Müstika ning fantaasiaolevustega täiendavad filmipõnevust "Lendava hollandlase" pooleldi mereolenditeks muutunud mehed.

Kolmanda piraadifilmi sündmused arenevad põnevates ning fantastilistes paikades, mille juures on oluline roll teispoolsusel. Singapuri värvikad ning saladuslikud piraadipõrgud on surnud hingede tagasitoomise ning needusest vabastamise kõrval pisiasi. Kogu sünge sisu juures jääb film siiski kergelt haaratavaks ning see, et peategelased ka surnud hingede vahel laveerivad, ei mõju painavalt üleloomulikuna.

Film põhineb suuresti efektsel kaosel ja märulistseenidel. Lahingumöllu pöörane tempo takistab kohati isegi tegevuse arengus järge pidamast, kuid see polegi nii oluline. Üksteise reetmist ning poolte vahetamist juhtub filmis nii sageli, et vaatajal pole mahti igasse pisiasja süveneda. Filmi köitvad merelahingu kaadrid ning eriefektid on iseenesestki mõjuvad ning haaravad kaasa nii lapse kui ka täiskasvanu.

Filmis on palju hukkamisstseene, mida näidatakse küllaltki hooletult. Kuna elu ja surm on "Maailma lõpus" nagunii üksteisega kergelt segamini läinud, ei pane tapmine aga väga järele mõtlema. Surm just nagu käikski lahingumöllu juurde. Peategelased pääsevad terve nahaga ning üldises möllus pole mahti reapiraatide vastu eriti huvi tunda.

Filmi süþee on suuresti seotud filmi eelmiste osadega ning tegevustiku mõistavad paremini need, kes on juhtunud nägema ka kahte esimest osa. Neile, kellele "Maailma lõpus" on esimene piraadifilm, jääb mõistatamisrõõm, mis suhetes tegelased omavahel varem on olnud. Vihjeid varasematele kokkusattumistele on filmis palju. Näiteks on varasemale vaatajale märksa selgem, mida kujutab endast Davy Jonesi laegas ning mis lugu on sümboolsete üheksa mündi või "Lendava hollandlasega".

Möllu ja müstikat jagub piraatide loos küllaga. Pinevust ning pöördelisi olukordi tähistab jõuline muusika.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing