Puhkuse ootel

Kristjan Port 15. juuni 2007, 00:00

Inimesed on rõõmsad ja registreerivad sel kuul kõige vähem abielulahutusi. Huvitav, kas talv on vaja üle elada ja suvi vabaks saada, aga millegipärast paigutub enamik lahutusi kevadesse. Mõnel õnnestub siiski ka suvi käest lasta, sest suur hulk lahutusi antakse sisse suve lõppedes. Võib-olla on selline arutelu ekslik, aga nendes asjades paistavad ikka välja ajatud mustrid ning rööbastes mõttemallid.

"Kaasaegsest abielulahutusest", "Puhkuseflirt", "Kui ma oleksin mees", "Murtud lubadused" ja muud toalised pealkirjad oleks nagu silma hakanud mõnest värskest naistelehest. Paraku on need pärit üle saja aasta vanusest väljaandest, peagi 125. sünnipäeva pidavast ameerika naisteajakirjast The Ladies Home Journal. Põhjus, miks sattusin seda lugema, asub aga hoopiski muus.

Nimelt kirjeldatakse 1900. aasta ühes numbris elu saja aasta pärast ehk täna. Muu hulgas saab sealt teada, et täna elaks tüüpiline ameeriklane vähemalt 50aastaseks, võrreldes toona harjumuspärasema 35selt peetavate matustega. Tervise eest seisavad paremad ravimid ja regulaarne kehaline treening. Kõikides linnades on avalikud treeningsaalid. Kehaliste treeningutega alustatakse juba sõimes ning need on kohustuslikud koolis ja ülikooliski. Mees või naine, kes ei jaksa järjest kõndida kümmet miili, loetakse nõrgukeseks.

Inimesed elavad äärelinnas, kust tööle jõutakse mõne minutiga, makstes reisi eest penni. Ja üleüldse, autod on oluliselt odavamad hobustest. Hea tahtmise juures võib harval juhul kohata mõnda hoburakendit - hobused on välja suremas. Kärbsed ja sääsed on aga sama hästi kui ekstermineeritud koos prussakatega. Karta pole vaja ka ühtegi rotti ega hiirt, sest neidki enam pole. Metsloomasid võib kohata vaid loomaaias. Toiduks muudetavad loomad on kaotanud sarved ja aretamise tulemusel ei suuda karjatajast kiiremini joosta.

Suured tehased ostavad hästi odavalt ülisuurtes kogustes toiduaineid ja pakuvad elektrilistes laboratooriumites loodud valmistoitu odavamalt kui kodus küpsetades. Nendes toidulaborites töötavad igasugused elektriseadmed, nagu näiteks elektrimootoriga kohviveskid, munavahustajad, kartulipudrumasinad, sidrunimahlapressid, kemikaalidega mikroobe tapvad nõudepesumasinad jne. Ise toidu valmistamine on märk ekstravagantsusest. Toit jõuab tehasest koju mööda spetsiaalseid torusid ja kui söömaaeg on läbi, saadetakse mustad nõud tehasesse tagasi.

Kui peaks midagi poest vaja olema, saate ka selle toru kaudu kätte. Vaesematele tuuakse ostud koju autoga. Jõuludeks söövad toonaste ennustajate lapse-lapse-lapsed õunasuuruseid maasikaid. Oluliselt suuremad on ka kõik ülejäänud maitsvad marjad. Ning mis eriti tähtis, nad on ilma seemneteta! Roosidki saavad olema kapsapea suurused ja värvidevalikusse on lisandunud must, sinine ning roheline. Sellest ilust võib rääkida traadita telefoni abil kas või keset ookeani seilavale kallimale. Seilata pole vaja kuigi kaua, sest üle Atlandi pääseb tänu kiirlaevadele kõigest paari päevaga ja siis võib juba ennast kodustele näidata läbi kaugvaatamise aparaadi. Tänu spetsiaalsete ekraanidega traadi abil omavahel kokku ühendatud kaameratele saavad ameeriklased vaadata Euroopa kuningate kroonimisi ja Idamaades toimuvaid sõdu. Kodus istudes saab kuulata uhkeid ooperietendusi nii hea heliga, nagu istuks ise teatris. Avalikesse teatritesse pääseb, kui lunastada odav pilet. Kuulsate muusikute ja näitlejate eest maksavad riik ning filantroobid. Riik tagab kõigile ka tasuta kõrghariduse, koolides on olulisel kohal kombeõpetus ja kodundus. Ignoreerides roose ja maasikaid, paistab toonane ennustus koos mõne mööndusega üllatavalt tõetruuna.

Pange tähele, enamik neist optimismist kantud visioonidest kõnelevad soovist vähendada tööd ja vaeva ning suurendada meelehead. Umbes nagu inimesel, kes unistab puhkusest. Õnneks pole seda vaja sada aastat oodata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:33
Otsi:

Ava täpsem otsing