Eleri Lopp • 1 oktoober 2007

Korterid müügis omaniku teadmata

Tihti on maaklerid usinad olnud ja müüja teadmata korteri omakorda müüki pannud. Kinnisvarafirmad tunnistavad, et on probleemist teadlikud, kuid kinnitavad, et sellist võtet kasutavad pigem väikeste büroode või omaette töötavad maaklerid.

"Sellist asja meil kindlasti pole. Oleme täheldanud, et ilma müüja teadmata müüvad just väikesed kinnisvarabürood ja FIEd," selgitas Uus Maa maakler Marge Ambos.

Maakler ei usu, et see nipp mingi eelis oleks või paremini müüa aitaks. "Inimesed lihtsalt ei ole töökultuuri õppinud," sõnas Ambos. Küsimusele, milliseid ebasündsaid nippe maaklerid veel võivad kasutada, Ambos vastata ei osanud.

Ka Eri Kinnisvara tegevjuhi Mart Saa sõnul on nn libamaaklerid olemas.

"Oleme ise ka kohanud. Mõned müüvad lausa meie maaklerite objekte ilma nii meie kui ka kliendi teadmata," sõnas Saa. "Paljud teevad lihtsalt copy-paste, kuid nüüd on hakatud kasutama piltide peal oma firma logosid," selgitas ta. See raskendab "usinatel" maakleritel fotode kopeerimist. Praegu kõnealuseid juhtumeid Saa sõnul tihti ei esine. "Tippaeg oli kinnisvarabuumi ajal," lisas ta.

"Tegemist on üldjuhul isehakanud maakleritega, kellel pole mingisugust firmat taga," täiendas ta. Saa sõnul on praegu ka töötuid maaklereid. "Ma arvan, et neid ikka on. Põlve otsas tegutsevad maaklerid hakkavad ära kaduma," ütles Saa.

Ober-Hausi tegevjuhi Peep Vooro sõnul pole osa maaklerite selline teguviis uudis. "Mina olen selliseid juhtumeid märganud kogu aeg. Praegu võivad need isegi sageneda," tõdes ta. Vooro märkis, et sellised juhtumid, mil müüakse ilma omaniku nõusolekuta, lõpevad positiivselt, kui kliendil on kiire.

Vooro vastas küsimusele, kui paljud maaklerid võivad olla ilma tööta, et kui üks kuu ei ole tehinguid, siis ei tähenda see, et ei ole kokkuleppeid. "Ka headel aegadel võib maakleril vähem tehinguid olla," sõnas Vooro.

Hetkel kuum